18 °C

Нова книга на проф.Николай Овчаров развенчава спекулациите с българската история

Изображение 1 от 2

  Нова книга на проф.Николай Овчаров развенчава спекулациите с българската история от времето на късното Средновековие и Османския период. Изследването е озаглавено „Краят на Второто българско царство и съдбата на Златоградския район”.Авторът си е поставил за цел да обори опитите за омаловажаване на достиженията на българската средновековна култура и възвеличаването на османското културно наследство.Проф.Николай Овчаров влиза в полемика с османиста Махиел Кийл,ползващ се с протекциите на официална Анкара и един от хората водили антибългарската пропаганда по време на т.нар.Възродителен процес.

  В предговора на книгата проф.Пламен Павлов сочи,че благодарение на енциклопедичните си познания проф.Николай Овчаров успява да защити достиженията на българската нация,въпреки петвековното чуждо владичество.Макар,че фокусира погледа си на Родопите и по конкретно на Златоградския район, авторът на изследването успява в развенчаването на историческите спекулации.

  Книгата „решително надхвърля тематиката,заложена в нейното заглавие.Разбира се Николай Овчаров поставя в центъра на вниманието гибелта на средновековната българска държава,последиците от османското завоевание,ролята и мястото на Родопите в съдбата на България и Балканите”,отбелязва още проф.Пламен Павлов.Важното е,че проф.Овчаров прибавя нови щихри за известното ни както за Златоградския район,така и за Родопите.

    В послеслова на книгата ,авторът й подчертава:”Като червена нишка в цялото изложение се прокрадва личността на нидерландския османист Махиел Кийл,който е известен със своите антибългарски тези по въпросите на културата на нашата средновековна държава и за злощастната съдба на народа ни през ХV-XVII  в….По негово мнение българските градове от XIII-XIV в.са малки и неугледни,църквите-груби и безлични,дворците на царете-схлупени и грозни…Според демографските изследвания на световни учени…българските средновековни градове се нареждат до най-високо развитите на Стария континент.”

  Според проф.Овчаров необосновани са и тезите на Махиел Кийл за проникването на исляма.Овчаров е категоричен ,че става дума за брутален натиск върху християните,като разглежда съдбата на Златоградския район.

   Книгата е полемична,написана увлекателно като повечето книги на проф.Овчаров.Тя ще предизвика интересът ,както на научната общност,така и на широк читателски кръг.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
  23 апр 2021

  Случаен виц

  Последни новини