Путин подписа закон за по-тежки наказания за митингуващи

Руският президент Владимир Путин подписа закон за увеличаване на глобите за нарушавения при набирането и разходването на средства за организиране и провеждане на масови мероприятия, както и за неподчинение на служителите на реда и опит да им попречи да изпълняват задълженията си.

Документът е публикуван на руския официален интернет портал за правна информация.

Законопроектът беше приет от Държавната дума на трето четене на 10 февруари и одобрен от Съвета на федерацията на 17 февруари тази година. Според него гражданите, които са събрали средства за организиране и провеждане на масови мероприятия, но не са представили отчет за изразходването на тези пари на съответния упълномощен орган, ще бъдат глобени с 10-20 хиляди рубли, длъжностни лица - 20-40 хиляди рубли, компании - 70-200 хиляди рубли. (10 хил. рубли са 218 лв.)

Също така глоби се предвиждат за превеждане на средства за организирането на масови мероприятия на нямащи право да провеждат подобни дейности. Гражданите, нарушили това ще трябва да платят 10-15 хиляди рубли, длъжностни лица - 15-30 хиляди рубли, компании - 50-100 хиляди рубли.

Лице, което не спазва законовите разпореждания на служители на полицията, военнослужещи, служители на правната система или Националната гвардия при изпълнение на техните задължения за опазване на обществения ред и осигуряване на обществената безопасност, както и опити да ги предотврати, ще бъде задължен да плати от 2 до 4 хиляди рубли вместо 500 рубли, както беше преди, или остане под административен арест до 15 дни, или да отработи 120 часа на принудителен труд. При повторно нарушение  сумата се увеличава до 10-20 хиляди рубли, срокът на ареста се увеличава до 30 дни, а часовете принудителен труд - до 200.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини