Никола Чанев: Призовавам всички жители на област Кърджали да се ваксинират, само така ще се справим с пандемията

Единственият начин да се справим с пандемията е да се ваксинираме, независимо с какъв вид ваксина, защото те са сходни и дават добра защита. Това заяви областният управител Никола Чанев на съвместна пресконференция с гостуващия в Кърджали заместник министър на здравеопазването Бойко Пенков и директора на РЗИ д-р Виктор Кирчев.

Чанев настоя да бъдат разкрити имунизационни кабинети във всички общини, дори в тези, където няма общинска болница каквито са Кирково Джебел и Черноочене. 1 или 2 пъти в седмицата мобилен екип да посещава тези населени места. Активността на местните власти е от голямо значение.,добави областният управител. Надявам се те да организират извозването на хората до по-големите населени места, за да се ускори процесът на имунизация. Защото при 400 населени места в областта, ако ни трябва по 1 ден в населено място – няма да ни стигне 1 година.
Д-р Виктор Кирчев обясни, че за удобство са открити кабинети във всички общински болници, а всички общопрактикуващи лекари са получили дози и пациентите могат да се ваксинират и при тях. Не е нужно хората да идват в областния град, за да си поставят доза.
Директорът на РЗИ е изпратил миналата седмица писма до общинските кметове за съдействие да изготвят списъци на хората в малките села, които не могат сами да отидат до най-близката болници, за да бъдат изпратени мобилни екипи.
Много хора се ваксинираха вече, видя се че няма странични ефекти. Редки са случаите на леко повишена температура за няколко часа. Така че интересът расте., завърши д-р Кирчев.
Заместник министърът на здравеопазването Бойко Пенков определи като радостно събитие, че вече има обръщане в мнението на хората, което е видно от нарастващия брой чакащи на опашките за ваксиниране. Всеки има приятели и близки, заболели, а и загубили битката, което е горчив опит и носи поуки.

Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    @n
    @nonim
    0 0
    12:34, 25 фев 2021
    Чакаме караянчева да отвори хотела във веселчани, да работим при нея, като хигиенисти и пазачи. Искаме ваксината да е шветско-английска или AstraZeneka.
Последни новини