Зам.-министър Бойко Пенков: Кърджали е сред отличниците по ваксиниране в „зелени коридори“

Предстои създаването на мобилни екипи за ваксинирането в малките населени места

Къде трябва да бъде насочено вниманието на здравните власти са обсъдили заместник-министърcj на здравеопазването Бойко Пенков, областният управител Никола Чанев и директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев днес в Кърджали.
Създадена е добра организация в областта за имунизиране на населението срещу Ковид-19.
Кривата на заболеваемостта в Кърджали върви надолу, докато в съседно Хасково са доста притеснени, тъй като има увеличение на бройката.
Съвместно с Центровете за спешна медицинска помощ предстои създаването на мобилни екипи, които да се включат в кампанията по ваксинирането в малките и отдалечени населени места. Известно е, че област Кърджали е с най-голям брой населени места – 470, което създава много големи трудности при организация на ваксинационния процес.
Вариантите за жителите на отдалечените места да ползват мобилни екипи са три.: ЦСМП само да транспортира желаещите да се ваксинират до места, където има лекари или друго медицинско лице. Вторият вариант е тамq където има лекар или фелдшер, да се включат в екипа с линейката. И  третияj вариант – пълен екип от лекар, акушерка, сестра, фелдшер и водач на линейка да открият пункт, където предварително записаните да се явят за ваксиниране.
Д-р Виктор Кирев поясни, „че вече започват заявки от политическите партии за броя на хората в секционните комисии, което ще подпомогне РЗИ в подготовката за тяхното имунизиране. Заделени са необходимиятброй дози от марка Пфайзер. Всички участници в изборния процес трябва да се ваксинират.
Директорът на РЗИ се похвали, че ваксинирането по зелените коридори се оказа много успешно. Инжектираните са 251 в неделя, което нарежда Кърджали на 1-2 място по брой ваксинирани спрямо броя на населението. Вчера са поставени 184 инжекции само следобед, тъй като в работен ден зелените коридори са отворени само в следобедните часове.
66 са днес до 11 часа. Хората вече се убедиха, че това е единственият начин да се справим бързо с коронавируса, добави д-р Кирчев. 798 са използваните дози на „Астра Зенека“ в региона. До 951 лица до края на седмицата ще бъдат ваксинирани, за да се оползотвори цялото пристигнало в Кърджали количество.
Областният управител Никола Чанев припомни, че Кърджали е на последно място по заболеваемост, на последно място – по смъртност. Той е първият областен град, който няма медицински институт, но отвори лицензирана лаборатория. Чанев още веднъж призова всички жители на областта да се ваксинират своевременно, защото това е единственият начин да се върнем към нормалния живот.

Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини