14 °C

Зам.-министър Бойко Пенков: Кърджали е сред отличниците по ваксиниране в „зелени коридори“

Предстои създаването на мобилни екипи за ваксинирането в малките населени места

Къде трябва да бъде насочено вниманието на здравните власти са обсъдили заместник-министърcj на здравеопазването Бойко Пенков, областният управител Никола Чанев и директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев днес в Кърджали.
Създадена е добра организация в областта за имунизиране на населението срещу Ковид-19.
Кривата на заболеваемостта в Кърджали върви надолу, докато в съседно Хасково са доста притеснени, тъй като има увеличение на бройката.
Съвместно с Центровете за спешна медицинска помощ предстои създаването на мобилни екипи, които да се включат в кампанията по ваксинирането в малките и отдалечени населени места. Известно е, че област Кърджали е с най-голям брой населени места – 470, което създава много големи трудности при организация на ваксинационния процес.
Вариантите за жителите на отдалечените места да ползват мобилни екипи са три.: ЦСМП само да транспортира желаещите да се ваксинират до места, където има лекари или друго медицинско лице. Вторият вариант е тамq където има лекар или фелдшер, да се включат в екипа с линейката. И  третияj вариант – пълен екип от лекар, акушерка, сестра, фелдшер и водач на линейка да открият пункт, където предварително записаните да се явят за ваксиниране.
Д-р Виктор Кирев поясни, „че вече започват заявки от политическите партии за броя на хората в секционните комисии, което ще подпомогне РЗИ в подготовката за тяхното имунизиране. Заделени са необходимиятброй дози от марка Пфайзер. Всички участници в изборния процес трябва да се ваксинират.
Директорът на РЗИ се похвали, че ваксинирането по зелените коридори се оказа много успешно. Инжектираните са 251 в неделя, което нарежда Кърджали на 1-2 място по брой ваксинирани спрямо броя на населението. Вчера са поставени 184 инжекции само следобед, тъй като в работен ден зелените коридори са отворени само в следобедните часове.
66 са днес до 11 часа. Хората вече се убедиха, че това е единственият начин да се справим бързо с коронавируса, добави д-р Кирчев. 798 са използваните дози на „Астра Зенека“ в региона. До 951 лица до края на седмицата ще бъдат ваксинирани, за да се оползотвори цялото пристигнало в Кърджали количество.
Областният управител Никола Чанев припомни, че Кърджали е на последно място по заболеваемост, на последно място – по смъртност. Той е първият областен град, който няма медицински институт, но отвори лицензирана лаборатория. Чанев още веднъж призова всички жители на областта да се ваксинират своевременно, защото това е единственият начин да се върнем към нормалния живот.

Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини