19 °C

Ваксинацията при джипитата тръгна. От МЗ преговарят за по-ранни доставки на ваксини

  Ваксинацията в голяма част от кабинетите на джипитата в Хасково тръгна от днес. До обяд на първите в списъка свои пациенти дозите постави общопрактикуващият лекар д-р Живко Христов.

  Медикът не отчита каквито и да е проблеми с процеса на масовата ваксинация в своята практика. При него има достатъчно налични дози, според заявката му. „Сега е началото. Всички желаещи дойдоха. Но в последствие ще започнат и претенциите им за вида на ваксината, а в това няма никакъв смисъл“, казва д-р Христов. Лекарят не е прекарал Ковд-19, но и признава, че е решил да не се ваксинира, защото казва, че всичко е относително и предпочита да остави организма си да се справя сам с болестта, ако се зарази.

  Сред първите пациенти на д-р Христов, които се ваксинираха днес, е 54-годишният Вили Чернев, който е с диабет. Мъжът от години си слага противогрипна ваксина. Работата му налагала това, защото е работил повече от 30 години в тесен контакт с различни хора. И сега без да се двоуми е взел решение да се ваксинира срещу Ковид, и е подал заявка за това при личния си лекар още преди месец. 

  „Всеки гражданин трябва да се ваксинира срещу коронавирус. Българинът е свикнал, като му се каже, че е свободен избор и безплатно, да се чуди. В много държави се ваксинират масово и имат успех. А при нас българите: ти му казваш как трябва да стане, той ти обяснява как няма да стане. Оплакваме се, че мрат хора, а не искаме да се ваксинираме. “, коментира Чернев.

  Мъжът е категоричен, че всеки здравомислещ човек трябва да се ваксинира:"Всеки може да прочете за ваксините. Има достатъчно обосновани мнения, защо е добре да го направи“. Той лично не намира за голям проблем факта, че не е имал възможността да избере ваксина и е трябвало да се ваксинира с Оксфордската ваксина Астра Зенека, каквато единствено е предоставена на личния му лекар. „Ваксината си е ваксина, целта е една и съща и ефектът е един и същ независимо какво е името й.“, убеден е Вили Чернев.

  По повод сигналите за недостиг на ваксините, които идват от джипита от цялата страна, по-рано днес, при посещението си в Хасково, заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че се водят преговори с Оксфорд за по-ранна доставка, но от Щаба им нямало все още отговор дали могат да я извършат.

  Заместник-здравният министър припомни и, че има планирани  в първата десетдневка на март доставка на три пъти от всички доставчици на ваксини. „Тогава ще има изключително широко задоволяване на потребностите. Има и резервни възможности-част от ваксините, които предстоят да дойдат, могат да бъдат включени във ваксинирането на съхраняващи се втори дози и после да бъдат наваксани резервите с новите ваксини“.

  Д-р Пенков посочи още, че заради големия интерес при старта на масовата ваксинация, се налага и преразпределение на дози по региони. „Преразпределят се ваксини на национално ниво. Там, където има повече, се извършва прехвърляне на ваксини в областите, където има недостиг, за да се обере напрежението сред хората“, посочи той.

  Над 50 от общопрактикуващите лекари в Хасковски региона са получили ваксини и в момента при джипитата има над 1300 дози, посочи директорката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Тя обаче уточни, че голяма част пациентите, които са минали през „зеления коридор“ в РЗИ, са споделили, че са предпочели да се имунизират във ваксинационния пункт, вместо при личните си лекари, заради по-малкото чакане.

  Въпреки това д-р Димитрова апелира хората да се насочат за ваксиниране според заявките, които са подали към личните си лекари.

  За организацията по ваксинирането на екипите, които ще работят за провеждането на парламентарните избори в Хасковска област, шефката на РЗИ посочи, че към момента все още нямат подадени списъци на СИК-ве, но имат готовност да започнат с имунизация буквално още утре.

  По повод съобщенията от личните лекари за сривове в системата за отчитане на ваксините през вчерашния ден, д-р Пенков информира, че са малко тези сигнали и от Информационно обслужване са взели под внимание проблема.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Рз
   РЗИ
   19 -2
   15:32, 23 фев 2021
   Пациенти много ,ваксини много .....пари за ръкавици няма.
   • Ви
    Вили здравомислещия
    18 -9
    18:08, 23 фев 2021
    Абе човек. Не агитирай за ваксини. Ще вземе някой да пострада после грях ще си имаш. Ваксината е лично решение. Не се прави на много умен и знаещ. Всеки сам за себе си решава дали да си бие или не.
   • Ей
    ей Вили
    16 -9
    18:38, 23 фев 2021
    На теб не ти ли светна лампата , че доктора не иска да се ваксинира. Иначе теб успя да те навие. Явно са му подействали 20 -то лева
   • Пе
    Пешо
    19 -3
    19:20, 23 фев 2021
    Много нагло е да кажеш , че във цял свят хората изпълнявали само тука не. В цял свят има желаещи и нежелаещи да се ваксинират. Това е свободата на човека. Свободният избор. Жалко е ако го правиш под натиска на някой началник. Ако си е лично твое решението- добре
  • 2
   Ам
   Аман от слагачи на властта!
   23 -16
   15:37, 23 фев 2021
   След като от ЕС и лично Лъжко Хвалипръцков Борисов гарантираха, че всеки гражданин на ЕС, в това число и на всеки български гражданин, ще бъде предоставено правото на избор на ваксина, ако реши да се ваксинира, защо д-р Христов говори, че след време ще започнат претенции от страна на ваксиниращите се? Д-р Христов, гарантираното право не е претенция, научете го този български език. Дано познанията ви по медицина да не са на нивото на владеене на българския език! Ако ще помагате на майката на Майдел да пласира 4 500 000 ваксини на Астра Зенека правете го по - интелигентно. Знам, че това качество липсва на симпатизантите на бандата на ГЕРБ, но все е останал някой образован човек в Хасково, консултирайте се с него.
  • 3
   Са
   само не разбрах
   19 -2
   17:47, 23 фев 2021
   Този господин защо натяква ваксинирането. след като го е страх да се ваксинира. Всеки си ама глава на раменете и всеки си взима решение. Решението е лично.
  • 4
   На
   На
   19 -4
   17:56, 23 фев 2021
   Те точно Вили здравомислещите няма да се ваксинират.Някой от тези които се е убол прочел ли е листовка на някоя от ваксините или като е на аванта давай.Някой прочел ли е че никой не носи отговорност за страничните дефекти освен самите вие.Докторите вече не са доктори те са търгаши малцина са тия които си разбират от професията.Не напразно им обещаха по 20 кинта на калпак да са активни.За всички тролове които ще ме напад ще кажа че вече съм попадал на псевдодоктори доста съм им сърбал попарата и едвам се отървах.Благодаря за което.Така че разни сополи да не ми се заревават в нета и да изпълняват служебни поръчки.Всеки си има глава на раменете друг е въпроса кой колко мозък има в нея
   Кой разбрал разбрал който не няма и да разбере
  • 5
   Оп
   опел акстра
   8 -8
   19:47, 23 фев 2021
   Ай стига да пишете глупости за тази ваксина. В Украйна само ваксината на Астра Зенека е договорена и при тях от тази седмица ще започнат доставките и ваксинирането. При нас от март ще има по-голям избор от към ваксини.
   • Оп
    опеле
    10 -7
    19:55, 23 фев 2021
    Украйна е провалена държава.
   • Бл
    Блябля
    7 -7
    20:52, 23 фев 2021
    Украйна е изкуствено създадена държава.
   • 11
    11111
    2 -1
    11:45, 24 фев 2021
    Производителите на Astra сами посочват: „Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема разрешаване под условие.Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни”. Те би трябвало да са налични, след като мнозина поневоля станат част от изпитванията.

    От брошурата научаваме, че „продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя все още се установява от текущи клинични изпитвания”. Тук вероятно влизат и всички, които сега решат да я изпробват върху себе си. Както при Astra, така и при Moderna ясно е посочено, че може да не осигури защита на всички реципиенти.
    Изненадващо научваме, че при Astra „не са провеждани проучвания за взаимодействията с други лекарствени препарати“, пише в документа на Изпълнителната агенция по лекарствата.

    Същевременно се оказва, че изобщо „не са провеждани проучвания за канцерогенност”. Т.е. потенциалният риск

    ваксината на Astra да стане причина за онкологични заболявания на този етап е въпрос на лотария.
    Другата интересна новина в листовката на този препарат е, че „проучванията при животни за потенциална токсичност за репродукцията и развитието също още не са приключили.
    Безопасността и ефикасността на ваксината на Astra при деца и юноши (по-малки от 18 години) също все още не са установени.
  • 6
   Fa
   Fa
   10 -7
   20:51, 23 фев 2021
   Само за информация Украйна не е провалена държава а много мощна и силна,.наброява 43 млн.души и населението и е предимно от млади и будни хора, а не като България има няма 6 млн
   жители които знаят и разбират всичко!
  • 7
   Чу
   Чудя се
   3 0
   10:25, 24 фев 2021
   Доктора не го ли притеснява,че ако се зарази от ковид може да зарази някой от стотиците си пациенти?
  • 8
   Ку
   Курец
   4 0
   12:15, 24 фев 2021
   Др Христов-уникално арогантен!
  • 9
   До
   До тоя с1111111
   2 0
   13:14, 24 фев 2021
   Абе ( човек) тези не верни неща от кой, злонамерен сайт го преписа бе че сме опитни мишки е вярно и това важи за всички ВАКСИНИ но помни че до голяма степен ваксините са спасили милиони хора от епидемии и тепърва ще има нови и нови,!
  • 10
   As
   Asd
   1 0
   13:32, 24 фев 2021
   Ваксината на Astra, методът е разработен на базата на по стара технология използвана от много хора и преди,това га прави много по надеждна!
  • 11
   Не
   Не
   1 -1
   13:38, 24 фев 2021
   Не вярвам на американските говеда за нищо те донесоха на света само злини нито на тяхната пфайзер майзер рнк разни ваксини!!!!.

  Хороскоп за 27.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
  27 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
  27 фев 2021
  Последни новини