Славейковци посрещат посланик Херо Мустафа в Месеца на Америка

Изображение 1 от 2


    Гостенката сподели, че би записала децата си да учат в това училище

    Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа посети днес най-голямото училище в южна България - СУ "Петко Рачов Славейков". Визитата е част от проявите, включени в Месеца на Америка в Кърджали, организирани всяка година от дружество "Приятели на САЩ" с председател Валентина Иванова. Традиционни са съвместните инициативи през февруари, в които ученици и учители от "Славейков" вземат активно участие в дейностите в празничния календар.
    Най-значима проява до този момент е посещението на Нейно превъзходителство посланик Херо Мустафа в града край Арда. По стечение на обстоятелствата тя дойде в Кърджали на 22 февруари, която дата е не само рождена на американския президент Джордж Вашингтон, а през тази година ознаменува 31-вия рожден ден на дружество "Приятели на САЩ".
    Посланик Херо Мустафа бе посрещната в училището за шампиони от директора Милко Багдасаров, председателя на Ученическия парламент Деница Георгиева и изявени ученици, а момичета в носии поднесоха пита и сол по стар български обичай. Кратката обиколка из училището я впечатли особено много - еврокоридора, кабинетите, колекцията от бухалчета от целия свят, красивите кътове във фоайетата, многобройните купи от състезания в науката и спорта.
    В програмата на посещението бе включена дискусия в Актовата зала на училището. Още стъпвайки в нея, гостенката бе посрещната с една от любимите си песни "Заедно" в изпълнение на три гласовити гимназистки - Мария-Магдалена, Джулия и Дефне. В залата я очакваха ученици от 12 клас, както и ръководството на Ученическия парламент.
    В непринудено човешко обръщение към тях посланик Херо Мустафа им разказа своята лична история за изминатия житейски път, в който водещи са били мечтите и волята, стремежът към усъвършенстване, познанията, усвояването на уменията и решимостта никога да не се отказваш.
    Отговори на поставени от учениците въпроси, свързани с впечатленията й от България, любимите й неща тук, вижданията й за борба с корупцията и начина, по който държавата ни трябва да се променя. Според Херо Мустафа България е един нешлифован диамант, все още неоткрит, криещ много прекрасни възможности. Запитана за впечатленията си от училището, отговори, че с удоволствие би записала собствените си дъщери да учат в това учебно заведение.
    Наситената програма не позволи удължаване на дискусията, но за всички посещението ще остане незабравимо. Гостенката подари книги за училищната библиотека, американски флагчета и значки, а от своя страна получи статуетка-бухалче като на "Даскеер"-ите, маска с бухалче и брошка-бухалче. Художникът Недим Мустафа й подари своя стъклена скулптура "Родопчанка", а математичката Мария Александрова - луксозно издание с трудовете и постиженията на Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев.  
    Нешка Шопова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини