7 °C

Другото име на свободата или как се почита днес подвигът на Апостола

Респект към знанията и поклон за патриотизма на възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев“, които достойно почетоха паметта на Васил Левски

По повод 148-та годишнина от гибелта на Васил Иванов Кунчев, ученици, изучаващи история и цивилизации профилирана подготовка, напътствани от своите преподаватели, организираха открит урок на тема: Васил Левски – другото име на свободата.Проявата е посветена и на 100-годишнината от създаването на първата гимназия в Кърджали, чийто наследник е Езикова гимназия „Христо Ботев“. На открития урок присъстваха представители на Регионалното управление по образованието  - Кърджали госпожа Ангелина Костова –началник отдел "ОМДК"  и Даниела Апостолова –старши експерт по обществени науки и гражданско образование и Религия.

Подготовката на подобна инициатива изисква внимание и адмирации, защото младите хора се възпитават в родолюбие и отношение към вековната памет на нацията. Заслуга затова имат и учителите по история Диана Георгиева и Ширин Хаджиева, които инициират подобни срещи и се превръщат в медиатори за младежите, проявяващи интерес към историческата наука.

Водещите Даниела Михова и Георги Кехайов разкриха факти от героичния път на Левски.Рецитал, подготвен от младите историци, предшества викторината, свързана с любопитни факти от живота на Дякона. Петя Дейчева, Кичка Русева представиха въпросите от викторината, в която се състезаваха три отбора.

Журито призна, че и трите отбора са се справили отлично и връчи награди на всички участници. На първо място се класираха Мария Тонева, Ангелина Байрактарова и Теодора Митева. На второ място – Анна Чорбаджийска, Ибрахим Бейсим и Ива Стоичкова, а на трето място са Василена Георгиева, Яна Михайлова и Явор Шанков.

Госпожа Ангелина Костова поздрави всички участници в открития урок и пожела все повече такива срещи със знанието и таланта на младежите, а госпожа Даниела Павлова, директор на ЕГ „Христо Ботев“, връчи наградите на участниците във викторината и се обърна към присъстващите и учителите по история и цивилизации с благодарност за положения труд и изрази вълнението си от родолюбието, в което се възпитават учениците.

На финала на открития урок Никол Славова – лауреат на Националния конкурс за есе, организиран от Общински комитет “Васил Левски” - Кърджали, община Кърджали, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот”, трогна гостите и участниците с есето, посветено на Апостола, на тема: „Да си кажем кривиците“.

След тази инициатива ботевци и гвардейците на Езиковата гимназия поднесоха венец пред паметника на Васил Левски и отдадоха почит пред подвига на великия българин.

Това съобщиха от Ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини