Другото име на свободата или как се почита днес подвигът на Апостола

Респект към знанията и поклон за патриотизма на възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев“, които достойно почетоха паметта на Васил Левски

По повод 148-та годишнина от гибелта на Васил Иванов Кунчев, ученици, изучаващи история и цивилизации профилирана подготовка, напътствани от своите преподаватели, организираха открит урок на тема: Васил Левски – другото име на свободата.Проявата е посветена и на 100-годишнината от създаването на първата гимназия в Кърджали, чийто наследник е Езикова гимназия „Христо Ботев“. На открития урок присъстваха представители на Регионалното управление по образованието  - Кърджали госпожа Ангелина Костова –началник отдел "ОМДК"  и Даниела Апостолова –старши експерт по обществени науки и гражданско образование и Религия.

Подготовката на подобна инициатива изисква внимание и адмирации, защото младите хора се възпитават в родолюбие и отношение към вековната памет на нацията. Заслуга затова имат и учителите по история Диана Георгиева и Ширин Хаджиева, които инициират подобни срещи и се превръщат в медиатори за младежите, проявяващи интерес към историческата наука.

Водещите Даниела Михова и Георги Кехайов разкриха факти от героичния път на Левски.Рецитал, подготвен от младите историци, предшества викторината, свързана с любопитни факти от живота на Дякона. Петя Дейчева, Кичка Русева представиха въпросите от викторината, в която се състезаваха три отбора.

Журито призна, че и трите отбора са се справили отлично и връчи награди на всички участници. На първо място се класираха Мария Тонева, Ангелина Байрактарова и Теодора Митева. На второ място – Анна Чорбаджийска, Ибрахим Бейсим и Ива Стоичкова, а на трето място са Василена Георгиева, Яна Михайлова и Явор Шанков.

Госпожа Ангелина Костова поздрави всички участници в открития урок и пожела все повече такива срещи със знанието и таланта на младежите, а госпожа Даниела Павлова, директор на ЕГ „Христо Ботев“, връчи наградите на участниците във викторината и се обърна към присъстващите и учителите по история и цивилизации с благодарност за положения труд и изрази вълнението си от родолюбието, в което се възпитават учениците.

На финала на открития урок Никол Славова – лауреат на Националния конкурс за есе, организиран от Общински комитет “Васил Левски” - Кърджали, община Кърджали, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот”, трогна гостите и участниците с есето, посветено на Апостола, на тема: „Да си кажем кривиците“.

След тази инициатива ботевци и гвардейците на Езиковата гимназия поднесоха венец пред паметника на Васил Левски и отдадоха почит пред подвига на великия българин.

Това съобщиха от Ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини