Новият рекорд на Гинес за най-висока скорост на закрито

Обикновено рекордите за висока скорост се чупят на дълги и прави писти. Но наскоро Porsche успя да се запише за четвърти път в книгата с рекорди на Гинес, подобрявайки едно по-различно постижение - за най-висока скорост на закрито.

Последният най-добър резултат е от 2013 г. - 140 км/ч, постигнати от рали състезателя Мико Хирвонен в Експо центъра в Хелзинки, Финландия с испанската Speed Car XTRM Crosskart. От тогава досега тази скорост не бе надминавана.

А новото най-добро постижение, заслужило мястото си в книгата с рекорди, е на американеца Ле Кийн. Той успява да развие цели 165.2 км/ч и то с изцяло електрическа кола - Porsche Taycan Turbo S.

Всъщност, колите на ток са най-подходящи за подобни изпълнения, защото ускорението им и спирачните способности са наистина впечатляващи в сравнение с тези на автомобилите с двигатели. А когато караш на закрито и искаш да подобриш рекорд, това е от съществено значение.

Мястото е конгресният център Ernest N. Morial в Ню Орлиънс, Луизиана. То се оказва най-подходящо за целта, защото е с площ над милион квадратни метра. Подовата настилка от полиран бетон обаче е непредвидено усложнение за рекорда, защото е много хлъзгава.

Въпреки това, автомобилният състезател успява да подчини мощния електромобил със 750 конски сили и да подобри рекорда от първия опит. Кийн признава, че усещането е било като да кара по лед.

А когато ускорява до над 100 км/ч и срещу него има масивна стена, дори това огромно пространство му се е струвало прекалено малко, цитират го от сайта на Гинес.

Въпреки това, той нито за миг не се е съмнявал, че ще успее и наистина успя. Така записа както своето име в историята, както и това на Posche. Предишните три рекорда на марката са за най-дълъг дрифт с електрически автомобил (отново Porsche Taycan), най-бърз слалом с автомобил (Porsche 718 Spyder) и най-тежък самолет, дърпан от сериен автомобил (Porsche Cayenne и 170-тонният Airbus A380).

Източник: lifestyle.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    баба яга
    0 0
    02:10, 17 фев 2021
    понякога ми се хапват доматки но нямам хубава реколта ама пак се жъне какво да се прави
    все пак кой не обича хензел и гретел
    жалко че нямам най висока скорост
    захарьосниците ни спасят
Последни новини