Маски и костюми, свързани с пандемията, в конкурса за най-хубава дегизировка на Венецианския карнавал

Изображение 1 от 5

    Въпреки че карнавалът във Венеция протича тази година в онлайн формат със стрийминг излъчвания почти всяка вечер, знакови елементи от него бяха запазени. Такива са конкурсите за най-хубава дегизировка и за най-красиво момиче на карнавала. Първият конкурс приключи снощи и победители се оказаха двама, съобщава сайтът на карнавала www.carnevale.venezia.it.

    Те бяха избрани от специално жури измежду 16 претенденти, кандидатствали за отличието чрез онлайн регистрация и представили видеоклипове с дегизировките си. И двамата лауреатите на титлата най-добра маска и костюм са свързани с коронавирусната пандемия. Победителите са костюмите на Докторката на чумата и на Радостта от живота.

    Докторката на чумата е в преобладаващо черен тоалет, със златни орнаменти, с жезъл, на върха на който е набучен елемент с формата на коронавирус, и с шапка, украсена с умален модел на камбанарията на площад "Сан Марко". Образът е дело на колектив от Кастел Сан Лоренцо в Италия и е вдъхновен от прочутите венециански чумни доктори.

    Маската на лекарите, грижили се за болните по време на чумната епидемия във Венеция, се откроява по принцип с дългия си клюнест нос и е една от най-популярните на карнавала.
    Персонажът на Радостта от живота е дело на колектив от Хамбург в Германия. Костюмът е пищен, бял, обсипан със златни мотиви и с море от цветя. А прическата на дамата, която го носи, е огромна и на върха й се мъдри кукла със същия костюм, като този на самата Радост от живота.

    Журито, избрало победителите, казва, че двата костюма, колкото и противоречащи да са на пръв поглед, са въплъщение на надеждата, че ще настъпи край на коронавирусната пандемия и че хората отново ще открият радостта от живота.

    Връчени бяха и три специални награди. Отличието за най-добър костюм на тема Свети Валентин беше присъдено на двойка от Пинероло в Италия, дегизирала се като Сирано дьо Бержерак и Роксана.

    За най-оригинален костюм бе определен този на колектив от Валдсхут-Тинген в Германия. Маскировката се нарича "Циркът на фантазията" и включва дегизиран като полярна мечка мъж.

    Наградата за най-добра тематична маска отиде при дегизировка, наречена "Шекспир ТВ" на колектив от Енгер в Германия. Костюмът включва червена рокля, на предната долна част на която е изрисувана цяла театрална сцена, и маска с формата на телевизионен екран, на който се излъчва спектакъл по пиеса на Шекспир. Костюмът и маската са симбиоза на театъра и на новите технологии и очертават една от възможностите, откриващи се пред театъра в ерата на коронавируса, когато на много места театрите остават затворени и някои спектакли се излъчват в стрийминг формати.

    Конкурсът за най-красиво момиче на карнавала приключва утре в последния ден на тазгодишното онлайн издание на проявата.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини