Златаровци с етнографска изложба и изложба от минерали по случай патронния празник

Изображение 1 от 2

    По случай патронния празник на гимназията, във фоайето на 1-вия етаж  бе открита етнографска изложба и сбирка от минерали от Източните Родопите.

    Началото бе поставено преди няколко години от учениците от групата по интереси „България и Източните Родопи – тайни  и предизвикателства”  с ръководител Любка Калайджиева.  Така всички заедно - ученици, учители и персонал  -  подеха инициативата, събраха множество материали и допринесоха за възможността да се оформи  една немалка и много ценна експозиция .

    Изложбата включва множество предмети, свързани с бита, традициите и културата на   българите в миналото. На нея могат да се видят сечива и уреди, използвани при обработката на земята,  уреди за тъкане и шиене , автентично ръчно изработени тъкани, традиционни облекла и носии от региона, както и множество други предмети. 

    Родопите са известни и със своето минерално богатство и разнообразие и една малка част от него може да бъде видяно на новооткритата сбирка с минерали от Източните Родопи .

    И всичко това не спира дотук, тъй като тези експозиции разпалиха желанието на все повече възпитаници, учители и персонал да разтворят старите скринове и сандъци и да  се втурнат в търсене на  автентични предмети и  облекла. У много от тях се породи  и желанието, бидейки сред природата, да се  превърнат в изследователи и откриватели на минерали, с които новооткритата сбирка да бъде разширена и обогатена.

    Директорът на гимназията, инж. Марияна Стратиева, пожела на всички да бъдат преди всичко здрави и все така ентусиазирано да  развиват своята  креативност и творчески усет.

    Това съобщиха от ръководството на гимназията.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини