106-годишна пианистка издава шести албум

Сто и шест годишната френска пианистка Колет Маз е подготвила издаването на шестия си албум, озаглавен "Food for my soul", предаде Ройтерс.

Тя започнала да свири на пиано, когато била само на четири годинки. Колет потърсила топлината на музиката, след като била израснала в строга и хладна семейна среда. Днес, когато достолепната дама е вече на 106 години, изпълненията й на пиано са пропити с нежност. Тя има четири такива музикални инструмента в парижкия си апартамент. Когато подхване някоя творба на Шуман, Дебюси или Шопен, ловките и пръсти сякаш галят клавишите.

"Това е моята храна, моята храна за духа и сърцето", доверява дълголетницата.

Родена през 1914 година в семейство от средната класа, тя се изучила у дома под строгия поглед на майка си, докато баща и ръководел завод за торове.

След това се записва в Парижката консерватория, преди да започне дълга кариера на преподавател по пиано в музикалните школи на френската столица.

Колет току-що записа шестия си албум с изпълнения на Дебюси, който ще излезе през месец април. Миналата година тя записа пиеси на Дебюси и на друг известен френски композитор, Ерик Сати. Единственият син на пианистката, Фабрис, роден през 1949 година,се гордее с майка си, особено в дни като тези, когато светът е обхванат от пандемия. "Тя е истинско вдъхновение и живо доказателство, че човек и на 106 години, може да се поддържа в добра форма и да носи радост на хората", споделя Фабрис.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини