10 °C

Млад зъболекар избра да се развива в България,а не в чужбина,открива кабинет в родопско село

  Млад зъболекар на име д-р Радослав Асенов реши да сбъдва мечтите си в България.За изненада на състудентите си той открива кабинет в родопското с.Долен,Златоградско,за да помага на местните жители.

  „След разговор с кмета на с. Долен,Златоградско - Десислава Топчиева, разбирам че там имат детска градина и училище, както и възрастни, които имат нужда от дентална помощ, но зъболекарският кабинет в Здравната служба вече от две години не функционирал. Амбицирах се и с кмета на селото г-жа Топчиева, решихме да възстановим кабинета. Тя със своя екип се зае с ремонта, а аз се погрижих да осигуря нова техника и оборудване. Убеден съм, че прогресът е в техниката, за която трябват много инвестиции, но много важно е и кой стои зад нея. Хората от с. Долен ме впечатлиха с тяхната сплотеност и топло отношение към мен. Щастливци са, че си имат кмет, като г-жа Топчиева, която показва загриженост към населението на с. Долен и е човек, който си държи на думата.“

   Д -р Асенов изказва благодарности и към кмета на гр. Златоград Мирослав Янчев и неговият екип за съдействието им в с. Долен да има отново дентален кабинет. В новооборудвания си кабинет д-р Радослав Асенов ще работи по график от 14:00 до18:30 часа в дните от понеделник до четвъртък, а през другото време ще бъде в клиниката“VM DENTAL CENTER” в град Кърджали, като за всички пациенти той ще е на разположение 24 часа. До броени дни кабинетът ще започне да работи. Пациентите му, които са здравно осигурени ще могат да се възползват и от услугите на здравната каса.

  Лекарите по дентална медицина са неравномерно разпределени по територията на страната. Нараства техният брой в градовете и в центрове като Варна, Пловдив и София. В селата се чувства необезпечена кадрова липса и затруднен достъп до дентална помощ, каквато е в населеното място с. Долен, община Златоград.

  Какво още сподели д-р Асенов: „Роден съм в България, това е моята родина, моят дом. Тук за първи път бях щастлив. Тук са спомените ми, семейството ми, което ми е дало ценни житейски уроци, научило ме е на родолюбие, тук са най-близките ми и верни приятели, с които съм споделял и щастливи и тъжни мигове.И не на последно място, безкрайно много харесвам природната ú красота и народа си. Аз не искам да я напусна и никога не съм желал да живея в чужбина. Много мои приятели заминаха да търсят реализация в чужбина и остават все по-малко млади специалисти. Заплахата, застаряващата ни нация да остане без адекватна и качествена здравна помощ е напълно реална. Всички ние, които сме получили образованието си в България и то държавна поръчка й дължим да останем. Твърде често обаче, младите лекари срещат трудности, свързани със започване на специализация по желана от тях специалност, което е предпоставка за избора им да напуснат страната. Именно в това направление следва да се промени държавната политика, за да се задържат новозавършилите, както и да се стимулират да се връщат по родните си или труднодостъпни места, където има осезаема нужда от тях.

  Може би ще прозвучи банално, но от дете желаех да стана лекар. Още от малък oтговорът ми беше готов всеки път, когато ми задаваха този въпрос: „Kакъв искаш да станеш като пораснеш?“ Да стана лекар по дентална медицина е сбъдната мечта.Да си лекар не е просто професия, това е призвание и начин на живот.“, сподели още д-р Радослав Асенов.

  Той завършва висшето си образование преди няколко месеца в Медицински университет-Пловдив със специалност “Дентална медицина“. Както почти всички млади хора и 25-годишният д-р Асенов е бил изправен пред дилемата, дали да остана да живее в Пловдив, да отиде в столицата или да се завърна в родния си град.

  „Като студент стажувах в клиниката “VM DENTAL CENTER” в град Кърджали. Попаднах на колектив, в който цари разбирателство, колегиалност, професионализъм, отговорност, дисциплина и огромно желание да те научат, да ти покажат, за да можеш, колкото тях и още повече, в името на доброто на пациента. Привлечен от този колектив, от апаратурата, с която разполага клиниката “VM DENTAL CENTER” и тяхното желание да съм част от екипа им, както и да бъда до прекрасното си семейство, което винаги ме подкрепя и вярва в мен, повлия да избера да се реализирам в град Кърджали. След дипломирането си веднага започнах работа в клиниката. Много съм им благодарен за дадената възможност да трупам опит и да израствам професионално с тях. Благодарен съм и на своите преподаватели, които са поставили стабилни основи от знания и практика. “

  Според него образованието ни е на световно ниво. В България има много повече практика, примерно, отколкото в други страни и манипулациите, които се извършват върху пациенти са много повече като количество. Познанията, уменията, апаратурата, с която се разполага тук, както и резултатите, които се постигат, достойно съперничат на най-добрите специалисти по света. Всяка иновация веднага се прилага и в нашата страна. Българските пациенти имат нужда от качествено лечение и помощ, заради тях си струва да се работи тук, споделя д-р Асенов. Според него в чужбина човек би се чувствал като дърво без корен. И винаги ще бъде чужденецът, който трудно ще намери пълно признание. В същото време знаем, че нито една здравна система никъде по света не е идеална. Следва въпросът: А не е ли по-добре да се опитаме да направим нашата система по-добра и по-ефективна? Всеки, който планира да замине в чужбина, било то заради по-доброто заплащане, или по други причини, трябва да се замисли за това. Въпреки тези предимства на българското образование, университетът дава базата, която задължително трябва да усъвършенстваш след това, било то чрез следдипломни обучения, курсове или семинари, казва младият доктор.

  Д-р Асенов споделя, че все повече хоратазапочват да държат на профилактиката, което е радващо. „Те разбират, че не трябва да се изчаква и отлага до последния момент. Винаги е по-добре да се предотврати или да се лекува малък кариес, отколкото да се стигне до нашата намеса, когато е късно и се загуби зъб. Тогава възстановяването може да е много по-трудно и да отнеме много повече време и средства на пациентите“. Със специално внимание ще се ползват и малките му пациенти. Идеята му е да обръща внимание на родителите, за да им предаде навици за отглеждането на зъбите на децата им. И в тази връзка е решил тази година да участва в програмата за силанизиране на детските зъби в региона. Д-р Асенов сподели, че ще продължава да поддържа и развива квалификацията си с редовни посещения на семинари и курсове. Интересите са му в областта на имплантологията, пародонтология, протетичните възстановявания, естетичната стоматология и хирургията.„ Пациентите ми заслужават най-доброто, затова ще вложа всичките си знания и умения за гласуваното им доверие“, каза доктор Асенов. Владее чужди езици като ангийски, френски и малко руски. Има желание да научи и гръцки език.

   „Категоричен съм, че с труд и постоянство ще постигна своите мечти в България, а не в чужбина.България има нужда от нас. България има бъдеще и това бъдеще сме ние.“, добави д-р Радослав Асенов.

  Кърджали бг вести

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
  10 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
  10 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
  10 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
  10 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
  10 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
  10 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
  10 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  10 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
  10 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  10 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
  10 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
  10 май 2021
  Последни новини