17 °C

Млад зъболекар избра да се развива в България,а не в чужбина,открива кабинет в родопско село

  Млад зъболекар на име д-р Радослав Асенов реши да сбъдва мечтите си в България.За изненада на състудентите си той открива кабинет в родопското с.Долен,Златоградско,за да помага на местните жители.

  „След разговор с кмета на с. Долен,Златоградско - Десислава Топчиева, разбирам че там имат детска градина и училище, както и възрастни, които имат нужда от дентална помощ, но зъболекарският кабинет в Здравната служба вече от две години не функционирал. Амбицирах се и с кмета на селото г-жа Топчиева, решихме да възстановим кабинета. Тя със своя екип се зае с ремонта, а аз се погрижих да осигуря нова техника и оборудване. Убеден съм, че прогресът е в техниката, за която трябват много инвестиции, но много важно е и кой стои зад нея. Хората от с. Долен ме впечатлиха с тяхната сплотеност и топло отношение към мен. Щастливци са, че си имат кмет, като г-жа Топчиева, която показва загриженост към населението на с. Долен и е човек, който си държи на думата.“

   Д -р Асенов изказва благодарности и към кмета на гр. Златоград Мирослав Янчев и неговият екип за съдействието им в с. Долен да има отново дентален кабинет. В новооборудвания си кабинет д-р Радослав Асенов ще работи по график от 14:00 до18:30 часа в дните от понеделник до четвъртък, а през другото време ще бъде в клиниката“VM DENTAL CENTER” в град Кърджали, като за всички пациенти той ще е на разположение 24 часа. До броени дни кабинетът ще започне да работи. Пациентите му, които са здравно осигурени ще могат да се възползват и от услугите на здравната каса.

  Лекарите по дентална медицина са неравномерно разпределени по територията на страната. Нараства техният брой в градовете и в центрове като Варна, Пловдив и София. В селата се чувства необезпечена кадрова липса и затруднен достъп до дентална помощ, каквато е в населеното място с. Долен, община Златоград.

  Какво още сподели д-р Асенов: „Роден съм в България, това е моята родина, моят дом. Тук за първи път бях щастлив. Тук са спомените ми, семейството ми, което ми е дало ценни житейски уроци, научило ме е на родолюбие, тук са най-близките ми и верни приятели, с които съм споделял и щастливи и тъжни мигове.И не на последно място, безкрайно много харесвам природната ú красота и народа си. Аз не искам да я напусна и никога не съм желал да живея в чужбина. Много мои приятели заминаха да търсят реализация в чужбина и остават все по-малко млади специалисти. Заплахата, застаряващата ни нация да остане без адекватна и качествена здравна помощ е напълно реална. Всички ние, които сме получили образованието си в България и то държавна поръчка й дължим да останем. Твърде често обаче, младите лекари срещат трудности, свързани със започване на специализация по желана от тях специалност, което е предпоставка за избора им да напуснат страната. Именно в това направление следва да се промени държавната политика, за да се задържат новозавършилите, както и да се стимулират да се връщат по родните си или труднодостъпни места, където има осезаема нужда от тях.

  Може би ще прозвучи банално, но от дете желаех да стана лекар. Още от малък oтговорът ми беше готов всеки път, когато ми задаваха този въпрос: „Kакъв искаш да станеш като пораснеш?“ Да стана лекар по дентална медицина е сбъдната мечта.Да си лекар не е просто професия, това е призвание и начин на живот.“, сподели още д-р Радослав Асенов.

  Той завършва висшето си образование преди няколко месеца в Медицински университет-Пловдив със специалност “Дентална медицина“. Както почти всички млади хора и 25-годишният д-р Асенов е бил изправен пред дилемата, дали да остана да живее в Пловдив, да отиде в столицата или да се завърна в родния си град.

  „Като студент стажувах в клиниката “VM DENTAL CENTER” в град Кърджали. Попаднах на колектив, в който цари разбирателство, колегиалност, професионализъм, отговорност, дисциплина и огромно желание да те научат, да ти покажат, за да можеш, колкото тях и още повече, в името на доброто на пациента. Привлечен от този колектив, от апаратурата, с която разполага клиниката “VM DENTAL CENTER” и тяхното желание да съм част от екипа им, както и да бъда до прекрасното си семейство, което винаги ме подкрепя и вярва в мен, повлия да избера да се реализирам в град Кърджали. След дипломирането си веднага започнах работа в клиниката. Много съм им благодарен за дадената възможност да трупам опит и да израствам професионално с тях. Благодарен съм и на своите преподаватели, които са поставили стабилни основи от знания и практика. “

  Според него образованието ни е на световно ниво. В България има много повече практика, примерно, отколкото в други страни и манипулациите, които се извършват върху пациенти са много повече като количество. Познанията, уменията, апаратурата, с която се разполага тук, както и резултатите, които се постигат, достойно съперничат на най-добрите специалисти по света. Всяка иновация веднага се прилага и в нашата страна. Българските пациенти имат нужда от качествено лечение и помощ, заради тях си струва да се работи тук, споделя д-р Асенов. Според него в чужбина човек би се чувствал като дърво без корен. И винаги ще бъде чужденецът, който трудно ще намери пълно признание. В същото време знаем, че нито една здравна система никъде по света не е идеална. Следва въпросът: А не е ли по-добре да се опитаме да направим нашата система по-добра и по-ефективна? Всеки, който планира да замине в чужбина, било то заради по-доброто заплащане, или по други причини, трябва да се замисли за това. Въпреки тези предимства на българското образование, университетът дава базата, която задължително трябва да усъвършенстваш след това, било то чрез следдипломни обучения, курсове или семинари, казва младият доктор.

  Д-р Асенов споделя, че все повече хоратазапочват да държат на профилактиката, което е радващо. „Те разбират, че не трябва да се изчаква и отлага до последния момент. Винаги е по-добре да се предотврати или да се лекува малък кариес, отколкото да се стигне до нашата намеса, когато е късно и се загуби зъб. Тогава възстановяването може да е много по-трудно и да отнеме много повече време и средства на пациентите“. Със специално внимание ще се ползват и малките му пациенти. Идеята му е да обръща внимание на родителите, за да им предаде навици за отглеждането на зъбите на децата им. И в тази връзка е решил тази година да участва в програмата за силанизиране на детските зъби в региона. Д-р Асенов сподели, че ще продължава да поддържа и развива квалификацията си с редовни посещения на семинари и курсове. Интересите са му в областта на имплантологията, пародонтология, протетичните възстановявания, естетичната стоматология и хирургията.„ Пациентите ми заслужават най-доброто, затова ще вложа всичките си знания и умения за гласуваното им доверие“, каза доктор Асенов. Владее чужди езици като ангийски, френски и малко руски. Има желание да научи и гръцки език.

   „Категоричен съм, че с труд и постоянство ще постигна своите мечти в България, а не в чужбина.България има нужда от нас. България има бъдеще и това бъдеще сме ние.“, добави д-р Радослав Асенов.

  Кърджали бг вести

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  04 мар 2021

  Случаен виц

  Последни новини