8 °C

Кърджалиецът доц.д-р Станимир Сираков с поредно световно признание в медицината

Доц. Станимир Сираков е родом  от Кърджали.
Това е екипът неврорентгенолози и неврохирурзи от болница „Св. Иван Рилски“, начело с доц. Станимир Сираков

Български медици на корицата на най-авторитетното списание по неврохирургия в света. Признанието е за лечението на тежки мозъчни аневризми със специален уред.

„Това признание на световно ниво, разбира се, прави ни горди. Патриотизмът не ни е напуснал по никакъв начин, много е приятно чувството да кажем, че България е припозната и се знае къде е България, когато видят нашите постижения“, каза началникът на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. д-р Станимир Сираков.

Екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от болница „Св. Иван Рилски“, начело с доц. Станимир Сираков, са пионери в лечението на тежки мозъчни аневризми с уреда Команечи. А успехите им с този иновативен за България и света метод – впечатляващи. И така работата им попада на корицата на най-престижното списнаие по неврохирургия за февруари.

Лекарите са категорични – с този иновативен метод и това устройство рискът е сведен до минимум. До момента са лекувани над 200 пациенти, в публикацията в авторитетното медицинско списание е поместен опитът със 118 от тях. Доцент Сираков и неговият екип работят съвместно с неврохирурзи, рентгенолози, реаниматори в името на благото на пациента.

„Целта на тази екипна работа е пациентът, освен да бъде третиран от аневризмата, да бъде излекуван с всички усложнения свързани с това заболяване, да бъде гледан добре в реанимация по най-добрия начин, да може комплексно пациентът да си тръгне в добро състояние от нашата болница“, коментира доц. Сираков.

Споделя, че получават непрекъснато поздравления от свои колеги в чужбина.

„Получаваме непрестанно поздравления отвън, много големи имена, които казват „Браво, много стремглаво се развивате, на гребена на вълната сте“, тяхното признание за нас значи наистина много“, добави специалистът.

И се гордее, че специализантите в „Св. Иван Рилски“ имат летящ старт и дори се нареждат до светилата в тази област на медицината. Убеден е, че има бъдеще за лекарите в България и пред него никога не е стояла дилемата дали да трупа опит у нас, или зад граница. Вече 11 години доцент Сираков е посветен на неврорентгенологията, която той определя като стремглаво развиваща се част на медицината и мечтае за едно.

„Да развием наистина една добра школа, да развием неврорентгенологията в България на ниво, в което българските пациенти имат достъпна до световната медицина“, добави доц. Сираков.

Признава, че медицината за него не е просто професия, а страст. Вярва, че медицината в България е на високо ниво и пациентите трябва да имат доверие в лекарите. А самочувствието се придобива с времето

bgonair

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини