Роботите идват

През 2016 г. базираната в Хонг Конг компания Hanson Robotics създава хуманоидния робот Sophia. Но новината за това постижение някак си отшумя и остана в миналото.

Тези дни обаче пак се заговори за дамата с изкуствен интелект - явно авторите й неслучайно са мълчали толкова време.

Едва ли някой е подготвен за живот с изкуствен интелект до себе си (освен Уил Смит и другите актьори в "Аз, роботът" може би), но от компанията обявиха официално, че са готови да пуснат на улицата (буквално) и в магазините четири модела роботи, между които и нечовешката Sophia.

Планът е да са готови с масовото им производството през първата половина на 2021 г. и очакванията са да се продадат хиляди.

"Светът на COVID-19 ще се нуждае от все повече автоматизация, за да запази хората в безопасност", казва Дейвид Хансън, основателя на Hanson Robotics.

Според Reuters, той вярва, че широката употреба на роботи може само да ни облекчи в настоящата пандемия - понеже те не са в състояние да предадат или да се заразят с вируса.

Но има и още една причина Хансън да се бие в гърдите с изобретенията си.

Той твърди, че роботите Sophia и Hanson (този вероятно е кръстен на него и май е много горд с "децата си") са уникални, защото са изключително човекоподобни. А тази тяхна "черта" ги прави изключително полезни в тези смутни времена на самота и социална изолация.

Без да имаме себе си за някакви параноици, си признаваме, че на нас всичко това ни звучи леко плашещо.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини