20 °C

Защо хората са способни на зверства, когато изпълняват заповеди?

През 60-те години на миналия век Стенли Милграм, учен от Йейлския университет, провежда един от най-известните психологически експерименти на всички времена. В него той показва, че когато им бъде заповядано от някой по-висшестоящ, хората са напълно способни да причинят мъчителна болка посредством електрически импулси на съвсем невинни жертви.

Близо половин век по-късно изследователите откриха по какъв точно начин заповедите от човек над нас променят мозъчната ни активност, като по този начин ни позволяват да нарушим моралните си скрупули и да причиним болка на другите, без да изпитваме вина.

За да проведат своето изследване, учените наемат 20 двойки доброволци. Във всяка една от двойките един от хората изпълнява ролята на „агент“, а другия – на „жертвата“. Агентите стоят в ЯМР-скенер. По този начин учените могат да наблюдават мозъчната им активност, докато взимат поредица от решения, свързани с това дали да нанесат умерено болезнен електрически импулс на жертвата в замяна на малка парична награда.

Понякога агентите са свободни сами да решат дали да причинят болка, докато в други моменти – директно им се заповядва от авторите на проучването.

Резултатите, публикувани в NeuroImage, показват, че когато на агентите им е заповядано да действат, активността на онази част от мозъка, отговорна за усещането за емпатия и вина, намалява. Следствие от това агентите съчувстват по-малко на болката, която жертвите изпитват от болката в тази ситуация.

Валерия Газола, една от участничките в проучването, обяснява, че „ние можем да измерим емпатията в мозъка, тъй като виждаме, че регионите, които принципно са свързани с усещането на нашата собствена болка… се активират, когато станем свидетели на нечия друга болка.“

Когато на агентите им е заповядано да причинят болка посредством електрически импулс обаче, активността на тези региони в мозъка намалява (те са по-активни, когато хората взимат сами решения). Невралните сигнатури, асоциирани с усещане за вина, също намаляват, когато агентите нанасят болка по заповед на изследователите.

Ето защо не е особено изненадващо, че принципно агентите са причинявали болка на жертвите по-малко, когато са действали по свое усмотрение, и по-често – когато им е било заповядано. Нещо повече – агентите оценяват болезнеността на електрическите импулси като по-малка, когато са принудени да ги нанесат на жертвата, въпреки че им е казано предварително, че силата им винаги ще бъде една и съща.

В края на краищата изследователите заключват, че тези промени в мозъчната активност обясняват как „подчинението на заповеди смекчава нежеланието ни да нараняваме други“ и показват, че „склонността на хората да извършват морални престъпления се променя в ситуации на принуда.“

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Един прост полицай дето за никъф уй не става бие защото като не бие ще го изгонят от работа и ще стои гладен.
 • 2
  Та
  така е
  1 0
  11:22, 27 яну 2021
  някой беше казал Страх ме е от човек изпълняващ заповеди

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини