Започна масово тестване на учителите в димитровградските школа

Изображение 1 от 6

    Масовото тестване на учителите и непедагогическия персонал в Димитровград и областта за наличието на коронавирус стартира днес.

    Тестването се извършва с антигенни тестове, които ще покажат наличието на коронавирусна инфекция при училищния персонал. Пробите ще се сбират няколко дни по предварително определен график.

    Изследването върви и в цялата страна и е доброволно, а целта е да се установи какво е моментното състояние на преподавателите и непедагогическия персонал, преди връщането в клас на по-големите ученици от 4-ти февруари.

    В димитровградското СУ „Любен Каравелов“ тестването на персонала започна от сутринта от медицинска сестра Йорданка Сталова, която през миналата седмица е преминала през обучение за технологията за вземане на проби за антигенните тестове.  По указания пробата от носоглътката се позитивира до 15-та минута от взимането й, с което и тествания получава своя резултат.

    За деня са тествани 19 души от персонала на училището, като всички проби са били отрицателни. В учебното заведение по списък, подлежащи на доброволен тест има 73 души персонал, от които 59 учители и 14 души помощен и административен персонал. Служителите, които имат прекаран и доказан COVID-19 няма да се тестват, както и тези с актуални тестове за антитела.

    За цялата Хасковска област са предназначени 3199 теста. От тях 2 362 са за учители, а 837 за помощен персонал. Те ще бъдат извършвани във всички 77 училища в областта.

    По данни на образователното министерство броят на учителите, пожелали да бъдат тествани в страната е между 40 и 50%. Предстои и масовата ваксинация в образователната система.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини