6 °C

Съдебно решение по едно от десетките дела за земи по параграф 4 в Хасково

76 административни дела за земи по параграф 4 са образувани в Районен съд – Хасково от началото на 2020 година до момента. Това съобщи председателят на съда Пламен Георгиев след запитване на Haskovo.net.

Към настоящия момент 14 от производствата са прекратени на различни основания, сред които поради оттегляне на жалбата, поради неотстранени в срок констатирани недостатъци, поради това, че вече е имало образувано дело със същата страна.

Има само едно решено дело - от 18.01.2021 г. Останалите дела са висящи в Районен съд - Хасково.

Приключилото дело касае имот в местността „Халилово”, за който е имало издадена заповед за възстановяване правото на собственост от 03.02.2020 г. от кмета на община Хасково във основа на План за новообразуваните имоти. Тя е била обжалвана пред Районния съд в Хасково.  

С решението жалбата е отхвърлена. То не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Административен съд – Хасково като касационна инстанция.

В решението на първа инстанция е посочено, че предметът на настоящото дело е обжалваната заповед. Всички възражения на жалбоподателя по същество могат да бъдат отправени в гражданския съд по общия исков ред. 

Припомняме, че от община Хасково са издали 145 заповеди за възстановяване на земи по параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Става дума за имоти във вилните зони, които в средата на миналия век са били отнети от собствениците им. Към настоящия момент те принадлежат на други хора. През годините някои от имотите са били препродадени многократно, някои са разделени на части и приобщени към други парцели, има построени къщи. Според ЗСПЗЗ някогашните собственици могат да си възстановят земите и в тази връзка са образуваните десетки дела в хасковския съд.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ан
  Ани Стоянова а.к.а Лени Смол
  9 -5
  13:06, 23 яну 2021
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • Ан
   Ани Стоянова а.к.а Лени Смол
   1 -2
   17:21, 23 яну 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 2
  Ка
  Каун
  24 -5
  13:58, 23 яну 2021
  Кмете, нова национализация и преразпределение на имоти ли ще правиш?
  Амбициозният глупак е по-опасен от неутронна бомба!
  • Па
   Панаетюф Теню ут Гереня
   9 -3
   15:32, 23 яну 2021
   Пък и га пращи от акъл кат л**** от витамини....
 • 3
  Об
  Обратното на острото
  22 -4
  15:35, 23 яну 2021
  Кмете, кандидатирай се за депутат на предстоящите избори и изчезвай към София, друго спасение за тебе не виждам след всички каши и поразии, които направи за отрицателно време в общината.
 • 4
  Това че бивши партийни величия са ползвали земи в... Виж коментара
Последни новини