7 °C

Колко убива в Европа и у нас замърсяването с фини прахови частици и серен диоксид - ново изследване

Ограничаването на замърсяването на въздуха до препоръчваните от СЗО нива може да предотврати 50 000 преждевременни смъртни случая годишно в Европа, съобщиха АФП и фондация "Томсън Ройтерс".

Учени сравниха повече от 800 града по риска от ранна смърт, предизвикана от два разпространени замърсителя - азотен диоксид, изхвърлян от автомобилите, и фините прахови частици, каквито се образуват от дим, прах и сажди. Изследването е публикувано в списание "Лансет планетари хелт".

Сравнителни схеми показват положението в градовете и данни за качеството на въздуха.
"Градовете са центрове на замърсяването на въздуха" - каза ръководителят на изследването Марк Нюуанжън от Института по глобално здраве в Барселона. Той добави, че се надява изследването им да допринесе хората да осъзнаят опасността от "тихия убиец".

Учените са използвали конкретни данни за качеството на въздуха за всеки град, за да изчислят какъв процент смъртни случаи може да бъде приписан на излагането на азотен двуокис и на фините прахови частици. Около 51 000 преждевременни смъртни случая от фини прахови частици и 900 от азотен диоксид могат да бъдат предотвратени годишно, ако замърсяването влезе в нормите, определени от СЗО.

Средно 84 процента от населението в градовете е изложено над препоръчваните от СЗО норми за праховите частици и 9 процента за азотния двуокис.

Препоръчваната от СЗО граница за частиците PM2,5 е 10 микрограма/м3.

Мадрид оглавява списъка на жертвите заради азотен двуокис със 7 процента от смъртните случаи, причинени от този замърсител. Следват Антверпен, Торино, Париж и Милано.

Градове в долината на река По в Италия, Южна Полша и Източна Чехия са с най-висок риск от смърт заради замърсяване на въздуха с фини прахови частици с източник промишленост или отопление.

Северноевропейски държави като Исландия, Норвегия и Швеция са с градовете с най-ниска смъртност заради замърсяване на въздуха.

София е на 81-о място по предотвратими преждевременни смъртни случаи заради замърсяване с фини прахови частици - 980 при най-ниско ниво и 528 при спазена норма на СЗО, а Перник - на 133-о съответно с 69 и 32. Средното годишно ниво на фините прахови частици за София е 17.0, за Перник и Видин 15,3, за Хасково 14,5, а за Русе - 14,2. В изследването са обхванати и други български градове. Данните за тях могат да бъдат видени на адрес isglobalranking.org/ranking/bulgaria.

Около седем милиона души умират преждевременно в света всяка година заради мръсен въздух. Затова ООН призова рискът от него да бъде считан за въпрос на човешки права.
Изследването насочва към скрития ефект на замърсяването на въздуха в градовете върху здравето. Специалистите призовават градските власти да вземат мерки за намаляване на използването на изкопаеми горива, насърчаване на по-екологичен транспорт и да инвестират в зелени пространства.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини