16 °C

Дияна Кехайова: Когато хлябът е споделен, светът става по-хубав!

  В световния ден на прегръдката, 21 януари, в период, когато по разбираеми причини дори здрависванията са ограничени, в Арт галерия Кръг представят красивия свят на 24-годишната Диана Кехайова, за която споделеният хляб е дори по-силен от прегръдката.

  Защо смяташ, че споделеният хляб е по-силен от прегръдката? – питаме я ние. – Хлябът не е закваска + брашно + вода. Той е тайнство! – казва тя. – Вътре в хляба е слънцето, защото зърното се храни със слънчевата светлина, водата също се зарежда с нея. С две думи: хлябът е светлина, която споделяме един с друг.

  Диана е истински търсещ дух. Като малко момиче се е отдавала на рисуването, математиката и езиците. През 2015-та завършва езиковата гимназия в Кърджали с немски и английски, приемат я инженерна специалност в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, но не се усеща на мястото си и се прехвърля да учи графичен дизайн в Нов български университет (НБУ) с идеята да се занимава с реклама в бъдеще. Страстно търси себе си в дейности, които имат истински креативен потенциал. Докато следва, си намира почасова работа в една столична пекарна. Това е и стартът на начинанието й.

  В семейството ми – казва тя – всички имат интерес към „кулинарните тайни”.Баща ми Митко Кехайов, полицай в Ардино, е завършил средно образование в кулинарно училище и той, както и всички жени в рода, могат да месят, да точат и да правят вълшебен хляб с ръцете си. Любимото ми ястие от детството е родопски пататник. Пак по традиция всички у дома могат да го приготвят – и мъже, и жени. Пататник, както Клин, Марудник, Чеверме, Качамак, Люта каша, Кочан, Турп, Трахана са типични за родопския край ястия. А също и Голеник, Мекици, Обърник, Проматница, Тенурки, Брашненик, Содена пита в пепел...

  След година и половина обучение, стаж и работа в пекарнатав София, се записва на професионален курс за сладкари и пекари, където работи с най-добрите сладкари в България. Стъпкапо стъпка навлиза в тайните на шоколатиерство, модерното сладкарство, класическото сладкарство, вкл. и чрез професионална практика „на живо” в обекти и ресторанти. Изпитът й се пада в деня, в който е обявен локдаун в държавата заради COVID-19.Не се връща в пекарната, връща се в Ардино и започва да създава красивия свят на собствената си мечта за сладкарска къща, като първо започва да прави хлябове за близки, приятели и съседи, после сладки и масленици, разработва собствени рецепти. Започва да събира историите на кулинарните празници в България, стари рецепти и свързани с изпълнението им обичаи… Силно критична е към производството на масовия заводски хляб, в който има ензими като амилази, протеази, ксиланази, хемицелулази, глюкозооксидази, химически закваски, подобрители за хляб, емулгатори, Е-та и какво ли още не. Не използва нищо повече от автентичния народен опит + любов към продукта.

  На Световния ден на прегръдкатав Арт галерията ще има авторски сладки, ще бъдат показани фотографии от нейния практически и изследователски опит, оригинални рецепти и селекция от „най-вкусните” фестивални програми в страната. Фотографиите могат да се видят от 21 януари до 7 февруари.

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
  13 май 2021
  Последни новини