13 °C

Дияна Кехайова: Когато хлябът е споделен, светът става по-хубав!

  В световния ден на прегръдката, 21 януари, в период, когато по разбираеми причини дори здрависванията са ограничени, в Арт галерия Кръг представят красивия свят на 24-годишната Диана Кехайова, за която споделеният хляб е дори по-силен от прегръдката.

  Защо смяташ, че споделеният хляб е по-силен от прегръдката? – питаме я ние. – Хлябът не е закваска + брашно + вода. Той е тайнство! – казва тя. – Вътре в хляба е слънцето, защото зърното се храни със слънчевата светлина, водата също се зарежда с нея. С две думи: хлябът е светлина, която споделяме един с друг.

  Диана е истински търсещ дух. Като малко момиче се е отдавала на рисуването, математиката и езиците. През 2015-та завършва езиковата гимназия в Кърджали с немски и английски, приемат я инженерна специалност в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, но не се усеща на мястото си и се прехвърля да учи графичен дизайн в Нов български университет (НБУ) с идеята да се занимава с реклама в бъдеще. Страстно търси себе си в дейности, които имат истински креативен потенциал. Докато следва, си намира почасова работа в една столична пекарна. Това е и стартът на начинанието й.

  В семейството ми – казва тя – всички имат интерес към „кулинарните тайни”.Баща ми Митко Кехайов, полицай в Ардино, е завършил средно образование в кулинарно училище и той, както и всички жени в рода, могат да месят, да точат и да правят вълшебен хляб с ръцете си. Любимото ми ястие от детството е родопски пататник. Пак по традиция всички у дома могат да го приготвят – и мъже, и жени. Пататник, както Клин, Марудник, Чеверме, Качамак, Люта каша, Кочан, Турп, Трахана са типични за родопския край ястия. А също и Голеник, Мекици, Обърник, Проматница, Тенурки, Брашненик, Содена пита в пепел...

  След година и половина обучение, стаж и работа в пекарнатав София, се записва на професионален курс за сладкари и пекари, където работи с най-добрите сладкари в България. Стъпкапо стъпка навлиза в тайните на шоколатиерство, модерното сладкарство, класическото сладкарство, вкл. и чрез професионална практика „на живо” в обекти и ресторанти. Изпитът й се пада в деня, в който е обявен локдаун в държавата заради COVID-19.Не се връща в пекарната, връща се в Ардино и започва да създава красивия свят на собствената си мечта за сладкарска къща, като първо започва да прави хлябове за близки, приятели и съседи, после сладки и масленици, разработва собствени рецепти. Започва да събира историите на кулинарните празници в България, стари рецепти и свързани с изпълнението им обичаи… Силно критична е към производството на масовия заводски хляб, в който има ензими като амилази, протеази, ксиланази, хемицелулази, глюкозооксидази, химически закваски, подобрители за хляб, емулгатори, Е-та и какво ли още не. Не използва нищо повече от автентичния народен опит + любов към продукта.

  На Световния ден на прегръдкатав Арт галерията ще има авторски сладки, ще бъдат показани фотографии от нейния практически и изследователски опит, оригинални рецепти и селекция от „най-вкусните” фестивални програми в страната. Фотографиите могат да се видят от 21 януари до 7 февруари.

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
  27 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
  27 фев 2021
  Последни новини