18 °C

Проф.Овчаров: Крайно време е да представим пред света историческите факти за миналото на Р Северна Македония

Проф. Николай Овчаров предлага да бъде организирана кампания в чужбина, в която учени - историци и филолози, да представят с исторически факти българската позиция за Република Северна Македония.

Балканите

София предложи на Скопие план за действие по двустранния договор
Скопие изключи от преговорите със София въпросите за езика и нацията
Вучич: "Велика Албания" е заплаха за всички

От месеци алармирам, че е много важно българската стана да представи по-добре пред света своята позиция по отношение на спора с Република Северна Македония, и то не с декларация на политически лидери, а с изнасяне на неоспорими исторически факти от учените, заяви проф. Овчаров на пресконференция в Националния пресклуб на БТА днес.

Той посочи, че фактите и автентичните документи громят всички претенции за македонска историческа идентичност, като уточни, че става дума именно за историческа идентичност, не за съвременна идентичност.

По отношение на Средновековието аз отдавна съм дал основните факти, извлечени от исторически източници, отбеляза проф. Овчаров. Той даде пример с Битолския надпис на цар Иван Владислав /1015-1018/, в който владетелят е представен като български самодържец, който "беше българин родом, внук на Никола и Рипсимия, благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържец". Войската на византийския император Василий Втори Българоубиец по време на десетилетните войни между България и империята е квалифицирана като "гръцка", явно средновековните българи са възприемали не само себе си като етническа общност, но и византийските си противници, ето защо императорът е Българоубиец, а не Македоноубиец, коментира ученият.

Той даде пример с Бориловия синодик, в който се обявява "вечна памет на Иван Асен - Белгун, който освободи от гръцко робство българския род". Етническата принадлежност на хората край Вардар през Средновековието е отбелязана от самите византийци - в своето "Житие" на св. Климент Охридски ромейският охридски архиепископ Теофилакт /1084-1107/ определя езика на своето паство - български, и го обвързва с конкретна етническа група българи. В свое писмо архиепископът се оплаква на видинския митрополит, че нападенията на куманите там са нищо в сравнение с интригите на "охридските българи". А в документ от канцеларията на император Андроник Първи Комнин се съобщава, че в планината Кожух кумани съжителстват с влашки пастири и българи, каза още проф. Овчаров.

Овчаров посочи примери и от по-късен период - 19-ти век, когато се създават националните държави. Той се позова на известния историк Йордан Иванов, който открива нови писмени паметници и ги публикува в учебника си "Български старини из Македония" /1931 г./. Иванов пръв дава факсимилета на началните страници на печатни книги, издадени от хора от територията на днешна Република Северна Македония, например Йоаким Кърчовски /1750-1820/ и Кирил Пейчинович /1771- 1845/. Самите те двамата много ясно са написали на какъв език са книгите им, обясни проф. Овчаров. Братя Миладинови от Струга също са посочили в заглавието на книгата си, че са събрали български народни песни.

Проф. Овчаров даде пример и с различни печати на общини, сдружения и занаятчийски еснафи от 19-ти век, в които се посочва, че се български.

Някой ще попита защо трябва да се връщаме толкова назад, а не да гледаме в бъдещето, коментира проф. Овчаров. Защото, ако от нашите съседи не бъдат признати тези неопровержими факти, при влизането на Република Северна Македония в ЕС по начина, за който настояват те - ако нещата бъдат оставени да се решават впоследствие, ще бъдем изправени пред тежки проблеми, предупреди той.

dir.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  4 -6
  19:40, 19 яну 2021
  Такива "доказателства" имаше много за българския етнически корен на турците в България 1984-1989г от професори като теб
  • Ар
   Археолог
   4 -4
   23:16, 19 яну 2021
   Ти като знаеш много, какъв ли е твоят етническия корен... Риторичен въпрос - вероятно си потурчен Арменец, Българин или Грък. Превзетите територии от Османците са населявани с промити мозъци и помохамеданчвани хора. Кръвния данък говори ли ти нещо гражданино- децата отнети от родителите са пращани обратно в превзетите земи но вече с друго съзнание и вяра, а еничарите са правили не по-малко зверства. Така,че нищо чудно и Български турчин в родословното си дърво да се окаже наследник на етнически Българин. Въпрос на генетични изследвания.
 • 2
  Уч
  УЧИТЕЛ
  2 -1
  08:35, 20 яну 2021
  Ясен си! Апологет на.... Много, много жалко!
 • 3
  Къ
  КЪРДЖАЛИЕЦ
  2 -1
  14:57, 21 яну 2021
  23.16 Неоокупатор, асимилатор, манипулатор, лъжец, шовинист и крадец
 • 4
  Сп
  Справедлив
  1 0
  19:40, 22 яну 2021
  Ало, археолога, ако изследванията покажат, че си татарин, монголец, от тюрките...

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини