Операция "Връщане към живота": Как Израел води в световната кампания за ваксинация

Текстът е предоставен специално на БТА от Йорам Елрон, посланик на Израел в София.

Коронавирусът не познава граници и държавите по целия свят са изправени пред еднакви предизвикателства пред общественото здраве и икономиките си. От самото начало на пандемията Израел се очертава като водеща нация в глобалната борба срещу коронавируса, като се учи от опита на другите и споделя своя със света. Израел направи тежкия избор в началото - затваряне на граници, училища, предприятия и ограничаване на всички по-малко съществени дейности и същевременно създаде условия за разцвет на иновациите за справяне с пандемията, включващи стартиращи предприятия и мобилни центрове за тестване, телемедицина и разработка на ваксина. Успехът на Израел в отговора на пандемията продължи и през 2021 г. и сега страната може да се похвали с най-високата степен на ваксинация на глава от населението от която и да е държава в света, изпреварвайки далеч всички останали.

Израел започна своята ваксинационна кампания в края на декември 2020 г. и само за първите два дни от кампанията близо 30 000 израелци получиха първата си доза. Сега, само няколко седмици по-късно, 2 милиона израелци са ваксинирани и страната е на път да ваксинира всички граждани на възраст над 16 години до края на март.

Тази ускорена и амбициозна програма стана възможна благодарение на новата сделка, която Израел сключи с фармацевтични компании в началото на януари, наречена "Операция" Връщане към живота ". Израел ще получава редовни доставки на ваксини през следващите месеци, което ще позволи на страната да постигне своята смела цел и да стане една от първите страни в света, излезли от коронавирусната криза. Освен това, споделяйки своите статистически данни с Pfizer и света, Израел също ще играе ключова роля в доказването на ефикасността на ваксината и разработването на глобални стратегии за преодоляване на пандемията.

Всъщност немногобройното население на Израел от около девет милиона души и неговата високо ефективна здравна система са предпоставки за това, страната да играе важна роля за фармацевтичните компании. Успехът и опитът на израелската ваксинационна кампания ще бъдат използвани за предоставяне на ключова информация, от която се нуждаят фармацевтичните компании, за да направят ваксината още по-ефективна за други страни. Като първата държава, която ще ваксинира цялото си население, Израел ще служи като водещ експериментален субект в света.

Универсалната здравна система на Израел е световно призната със своята ефективност и ефикасност. Израел е разработил високотехнологично и качествено ниво на индивидуална грижа за пациентите и всички израелски граждани и постоянно пребиваващи имат гарантирано здравеопазване съгласно националния закон за здравното осигуряване в страната. Израелците могат да избират измежду четири комплексни некомерсиални здравни плана, които осигуряват стандартизиран набор от медицински услуги и всяко здравно заведение трябва да ги предоставя на всеки гражданин, независимо от възрастта или здравословното му състояние. Има хиляди клиники, разположени на територията на цялата страна, които гарантират, че се обслужва всяка местна общност. Освен това националните здравни служби имат уникално напреднало ниво на цифровизация, което ще направи данните на Израел особено важни за фармацевтичните компании. Широката национална мрежа от медицински услуги на Израел е в сферата на компетентност на Министерството на здравеопазването.

Тази всеобхватна система от лекари, медицински сестри и медицински персонал бързо се мобилизира в отговор на пандемията на коронавируса и сега работи за ваксиниране на цялата страна в рамките на няколко месеца. Всъщност постоянната и ежедневна битка на Израел с екзистенциални заплахи означава, че той е особено добре подготвен за справяне с извънредни ситуации от мащаба на коронавируса. По този начин цялата национална система на Израел се обедини в отговор на кризата. Премиер-министърът съдейства за провеждането на множество разговори с изпълнителния директор на Pfizer, за да се осигури постоянна доставка на ваксини. Magen David Adom - националната служба за реагиране в спешни ситуации в Израел продължава да бъде в челните редици на борбата с пандемията, като сега е натоварена с отговорността да ваксинира жителите и служителите на домовете за възрастни хора и други центрове за настаняване в цялата страна. Израелските отбранителни сили (IDF) се мобилизираха по подобен начин, съдействайки за управлението на карантинните хотели и доставянето на храна на семейства, изолирани по време на локдауна, а сега насочват парамедиците си и военните резерви в помощ на кампанията по ваксинация. Благодарение на всичко това, Израел държи световния рекорд за процент на ваксинирани жители и ще може бързо да стигне до успешен финал на ваксинационната кампания .

Полагайки тези изключителни усилия, надеждата на Израел е, че през тази година в нощта на Седер Песах и традиционната празнична вечеря бабите и дядовците, родителите, децата и внуците ще могат отново да се съберат заедно около масата. И когато зададат традиционния въпрос защо тази нощ се различава от всички останали, те, изпълнявайки традицията само в тази празнична вечер членовете на семейството да седят в полуполегнала поза в близост един до друг, ще могат да отговорят: "Всичко се промени".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини