Президентът заяви, че трябва да се отчетат много фактори и ще се постарае по възможно най-бързия начин да посочи датата на вота

Целите, които трябва да се поставят по отношение на машинното гласуване, са минимизиране броя на недействителните гласове, ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете, решаване на проблема с големия брой сгрешени секционни протоколи.

Това посочи председателят на ДПС и на ПГ на партията Мустафа Карадайъ на консултациите на ДПС при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Днес държавният глава провежда срещи с парламентарно представените политически партии.

От ДПС посочиха, че имат опит и експертиза по темата за машинното гласуване. Карадайъ припомни, че преди една година са призовали първо да се определят целите, които се очакват да бъдат постигнати с включване на машини в изборния процес, за да може да се избере точният модел. Сред проблемите в изборния процес той посочи големия брой недействителни гласове, като според ДПС включването на машини в изборите би трябвало да цели минимизиране на броя на тези гласове. Друга цел на машинното гласуване, посочена от ДПС, е ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете за повишаване на доверието в резултатите от изборите. От ДПС посочиха и проблема с големия брой сгрешени и поправяни секционни протоколи, които допълнително ерозират доверието в резултата от изборите. Карадайъ изрази съжаление, че призивът на ДПС по отношение на машинното гласуване не е бил чут и е наложен модел на изборен процес, в който се смесват хартиеното и машинно гласуване, както и ръчното отчитане на резултатите от машинното и хартиеното гласуване, което според ДПС е допълнителна предпоставка за още по-голям брой сгрешени протоколи и още по-голямо недоверие в резултатите от изборите.

На срещата президентът Радев посочи, че изборите за първи път ще бъдат в условия на пандемия и изискват специално отношение и повишена отговорност от институции, партии, обществени организации, всички политически субекти, така че да се проведат избори, в които да бъдат гарантирани здравето на българските граждани, тяхното конституционно право на глас, независимо дали са в страната и зад граница, да бъде гарантирана прозрачност, честност и доверие в изборния процес, защото от това зависи избирателната активност и легитимността на следващия парламент.

Мустафа Карадайъ също изрази необходимостта от по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници и наблюдатели на изборите. В технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, честни избори, избори, в които гражданите и участниците да имат доверие, за да може произведения резултат да мобилизира общата енергия за едни по-добри времена в България, каза Мустафа Карадайъ. Той посочи, че в условия на пандемия участниците в изборите ще имат още една допълнителна задача - да решават и да намерят подхода и начина на провеждане на предизборната кампания.

От ДПС очакват от президента да чуят неговата логика и поглед как в условия на пандемия ще подходи към определянето на датата на изборите, посочи Карадайъ и допълни, че никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията.

Президентът Радев каза, че имат общи позиции по целите на машинното гласуване, формулирани от ДПС. Той каза, че има спекулации да се дават примери с държави като Нидерландия, където са отхвърлили машинното гласуване. Там обаче при над 83 процента избирателна активност в продължение на два последователни избора, процентът недействителни бюлетини е под половин процент, а в България при последните избори за парламент при активност 53-54 процента броят на недействителните бюлетини е 5 процента, посочи Радев. За да изхвърлим и ние някога машините, нека първо стигнем такъв процент на недействителни бюлетини, каза президентът. Той изрази съжаление, че процесът за въвеждане на машинното гласуване е стартирал чак през октомври и затова по думите му в момента виждаме как в критично време се търси решение на проблема.

За смесването на броенето и отчитането на машинния и на ръчния вот Радев припомни, че е наложил вето, което беше отхвърлено от парламента. Той предложи да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден - да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет поне за тези избори и на следващите да има достатъчно доверие в машината. Според Радев това ще бъде дисциплинираща мярка за всеки, който опитва да извърши някакви машинации в машините.

Президентът отново посочи, че още няма отговор на въпроса кога ВАС ще приключи решението си по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще са сроковете на доставка и кога ще бъде готова методиката за сертифициране.

Едно е да се декларира отдавна, че има готовност за избори, но друго е, когато се навлезе с конкретни въпроси да се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори, каза още Радев за датата на вота. Президентът каза, че разглежда готовността в два аспекта - готовност на партиите - в условия на пандемия трябва да им се даде възможност да имат ефективна предизборна кампания, и готовност на изборната администрация. Трябва да се отчетат много фактори и ще се постарая по възможно най-бързия начин да дам отговор за датата, но трябва да има минимум брой параметри, на които да знаем отговора, който към момента го няма, каза президентът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3/
    3/4
    3 -2
    15:43, 12 яну 2021
    Радев,защо не я изгони тази ПП...а!Тя е срам за държавата!
Последни новини