Президентът заяви, че трябва да се отчетат много фактори и ще се постарае по възможно най-бързия начин да посочи датата на вота

Целите, които трябва да се поставят по отношение на машинното гласуване, са минимизиране броя на недействителните гласове, ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете, решаване на проблема с големия брой сгрешени секционни протоколи.

Това посочи председателят на ДПС и на ПГ на партията Мустафа Карадайъ на консултациите на ДПС при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Днес държавният глава провежда срещи с парламентарно представените политически партии.

От ДПС посочиха, че имат опит и експертиза по темата за машинното гласуване. Карадайъ припомни, че преди една година са призовали първо да се определят целите, които се очакват да бъдат постигнати с включване на машини в изборния процес, за да може да се избере точният модел. Сред проблемите в изборния процес той посочи големия брой недействителни гласове, като според ДПС включването на машини в изборите би трябвало да цели минимизиране на броя на тези гласове. Друга цел на машинното гласуване, посочена от ДПС, е ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете за повишаване на доверието в резултатите от изборите. От ДПС посочиха и проблема с големия брой сгрешени и поправяни секционни протоколи, които допълнително ерозират доверието в резултата от изборите. Карадайъ изрази съжаление, че призивът на ДПС по отношение на машинното гласуване не е бил чут и е наложен модел на изборен процес, в който се смесват хартиеното и машинно гласуване, както и ръчното отчитане на резултатите от машинното и хартиеното гласуване, което според ДПС е допълнителна предпоставка за още по-голям брой сгрешени протоколи и още по-голямо недоверие в резултатите от изборите.

На срещата президентът Радев посочи, че изборите за първи път ще бъдат в условия на пандемия и изискват специално отношение и повишена отговорност от институции, партии, обществени организации, всички политически субекти, така че да се проведат избори, в които да бъдат гарантирани здравето на българските граждани, тяхното конституционно право на глас, независимо дали са в страната и зад граница, да бъде гарантирана прозрачност, честност и доверие в изборния процес, защото от това зависи избирателната активност и легитимността на следващия парламент.

Мустафа Карадайъ също изрази необходимостта от по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници и наблюдатели на изборите. В технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, честни избори, избори, в които гражданите и участниците да имат доверие, за да може произведения резултат да мобилизира общата енергия за едни по-добри времена в България, каза Мустафа Карадайъ. Той посочи, че в условия на пандемия участниците в изборите ще имат още една допълнителна задача - да решават и да намерят подхода и начина на провеждане на предизборната кампания.

От ДПС очакват от президента да чуят неговата логика и поглед как в условия на пандемия ще подходи към определянето на датата на изборите, посочи Карадайъ и допълни, че никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията.

Президентът Радев каза, че имат общи позиции по целите на машинното гласуване, формулирани от ДПС. Той каза, че има спекулации да се дават примери с държави като Нидерландия, където са отхвърлили машинното гласуване. Там обаче при над 83 процента избирателна активност в продължение на два последователни избора, процентът недействителни бюлетини е под половин процент, а в България при последните избори за парламент при активност 53-54 процента броят на недействителните бюлетини е 5 процента, посочи Радев. За да изхвърлим и ние някога машините, нека първо стигнем такъв процент на недействителни бюлетини, каза президентът. Той изрази съжаление, че процесът за въвеждане на машинното гласуване е стартирал чак през октомври и затова по думите му в момента виждаме как в критично време се търси решение на проблема.

За смесването на броенето и отчитането на машинния и на ръчния вот Радев припомни, че е наложил вето, което беше отхвърлено от парламента. Той предложи да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден - да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет поне за тези избори и на следващите да има достатъчно доверие в машината. Според Радев това ще бъде дисциплинираща мярка за всеки, който опитва да извърши някакви машинации в машините.

Президентът отново посочи, че още няма отговор на въпроса кога ВАС ще приключи решението си по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще са сроковете на доставка и кога ще бъде готова методиката за сертифициране.

Едно е да се декларира отдавна, че има готовност за избори, но друго е, когато се навлезе с конкретни въпроси да се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори, каза още Радев за датата на вота. Президентът каза, че разглежда готовността в два аспекта - готовност на партиите - в условия на пандемия трябва да им се даде възможност да имат ефективна предизборна кампания, и готовност на изборната администрация. Трябва да се отчетат много фактори и ще се постарая по възможно най-бързия начин да дам отговор за датата, но трябва да има минимум брой параметри, на които да знаем отговора, който към момента го няма, каза президентът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

 • 1
  3/
  3/4
  3 -2
  15:43, 12 яну 2021
  Радев,защо не я изгони тази ПП...а!Тя е срам за държавата!

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини