Журналистът Юри Росенов с премиерна книга, реди раздумки като броеница

Журналистът Юри Росенов издаде своята премиерна книга под наслов „Сините кепенци”. В нея той реди родопски раздумки като броеница. В книгата му са поместени разкази за планинците и непреходните им ценности. Разказът „Сините кепенци” обаче,не е за родопчанин, а за приходан. ”Сините кепенци” , които в хода разказа за битието на главния герой изсветляват, са успешна алегория,за прозореца към света, към небето, към непреходното.  Животът започва с ярките им цветове и завършва с олющената боя.

  Книгата съдържа публицистични творби.Една от темите е много актуална за родопчаните: комшулукът.Авторът пише: За комшулукът няма вери и разноезичие, тук важи универсалният закон за човечността.

 Коментира и темата за пандемията и  припомня чумните времена и възгласите на нашите прародители”Въй,чумо иди си!”.

 Юри Росенов е  своеобразен ЛИРИК в белетристичните /прозаическите/ си кратки истории разкази,пише за автора литературоведа Петър Хаджинаков.

Поетесата Роса Соколова отбелязва: „Сините кепенци” е първата книга на Юри Росенов.Първа като първата любов,като първородната рожба…първа като първия лъч на зазоряване.

Юри Росенов е роден през 1960 г. в село Долни Юруци,Иваловградско.Завършва Институтът за културно-просветни кадри в Хасково.Бил е кореспондент на вестниците „Новинар” и „Нов живот”Сътрудничел е на програма „Христо Ботев”на БНР.Публикувал е във в.”Средношколско знаме”,списание „Родна реч” ,списание „Пламък” и в.”Пулс”.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини