Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента Тръмп, заяви Нанси Пелоси

Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп, обяви председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от световните агенции.

Преди това Камарата на представителите все пак ще поиска от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост.

Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят на Капитолия в сряда с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета. В писмо до колегите си от Камарата на представителите нейната председателка пише, че долната камара на Конгреса ще действа с тържественост, но и в спешен порядък, защото остават броени дни до края на мандата на президента на 20 януари.

Пелоси уточни, че днес нейният екип ще поиска да бъде гласувана резолюция, призоваваща вицепрезидента и кабинета да се позоват на 25-ата поправка. Самият вот в Камарата на представителите ще се състои утре. След това вицепрезидентът и кабинетът ще имат 24 часа, за да се задействат. В противен случай долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

"Защитавайки нашата конституция и нашата демокрация, ще действаме в спешен порядък, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете", подчертава Пелоси. Тя допълва, че "ужасът на продължаващото нападение срещу нашата демокрация, извършено от този президент, е силен - такава е и непосредствената нужда от действие".

Натискът върху Тръмп да подаде оставка се засилва, отбелязва Асошиейтед прес. Вече двама сенатори републиканци призоваха президента, който е техен съпартиец, да се оттегли. Лиса Мъркауски от щата Аляска първа направи това в петък. Вчера към призива й се присъедини Пат Туми от Пенсилвания. Техният колега Бен Сас от Небраска пък каза, че ще проучи евентуалните обвинения, които Камарата на представителите ще изпрати. Редица компании пък обявиха, че вече няма да даряват средства за кампании на онези конгресмени, всички те републиканци, които са отказали да утвърдят победата на Байдън.

Според запознати източници президентът отново може да се обърне към Руди Джулиани да го защитава при евентуален процес по импийчмънт, отбелязва Ройтерс.

Тръмп е на път да стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото два пъти е имало процедура по импийчмънт. Контролираната от демократите Камара на представителите вече гласува за импийчмънт на президента републиканец през декември 2019 г. по обвинения в оказване на натиск върху украинския му колега Володимир Зеленски да разследва Байдън. Контролираният от републиканците Сенат обаче оправда Тръмп през февруари 2020 г. Джо Байдън трябва да положи клетва като президент на САЩ на 20 януари.

Най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм са били заведени в САЩ във връзка със смъртоносния щурм на Капитолия в сряда от поддръжници на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на конгресмен демократ. Министерството на правосъдието междувременно съобщи, че още двама души са били арестувани за участие в безредиците.

При безредиците на Капитолия загинаха петима човека, сред които един полицай. Втори полицай, участвал в овладяването на ситуацията, е починал след това, докато не бил на работа, но няма официално посочена причина за смъртта му. При щурма бе убита и ветеранка от военновъздушните сили, която е била на мисия в Афганистан и Ирак.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    2+
    2+2=5
    2 0
    09:37, 11 яну 2021
    Американската столица ги видя точно същите неща преди няколко месеца, когато БЛМ и Антифа унищожаваха цели квартали, ама тогава нали бяха в правилната посока, та журналята дори им се прехласваха. Когато тълпи щурмуват парламенти в „неправилни“ страни, то те са борци за свобода срещу диктатори. Когато тълпи щурмуват Капитолия, те са наречени терористи. Триото да се учи. Така се протестира
Последни новини