Нова порода декоративно куче ще участва в киноложки изложби в САЩ

Запознайте с декоративното куче Бийвър териер - 197-мата порода, призната от Американския киноложки клуб, предаде Асошиейтед прес.

Признанието означава, че дребните и игриви представители на породата ще бъдат допускани да се съревновават за титлата "най-добър в шоуто" в различни надпревари в САЩ. Сред тях е престижното изложение на Уестминстърския киноложки клуб, което тази година ще се проведе през юни, вместо по традиция през февруари.

Със своите дълга, падаща на вълни козина, наперено изражение и размери (между 1,8 и 3,6 килограма) бийвърът може да напомни за Йоркширски териер и в това няма нищо изненадващо. Новата порода е създадена от двойка от Германия, която развъжда йоркширски териери, след като едно от женските им кученца ражда кутре с редки бели петна през 1984 г.
Американците започват да ги внасят в началото на новия век, обяснява Адриан Деринг от Моргантаун, Западна Вирджиния. Самата тя е заинтригувана от бийвър териерите, след като вижда техен представител на киноложко изложение за редки породи.

"Те са много любвеобилни и спокойни. Освен това са активни, игриви, "преносими", което ги прави неподходящи за хора, принудени да оставят домашните си любимци сами през дългите си работни дни", казва Деринг.

Селекционерите на бийвър териери от няколко години очакват признание от Американския киноложки клуб, който е най-старият регистър на чистокръвни кучета в САЩ. За да бъде призната дадена порода, трябва да има минимум 300 нейни представители, разпространени в най-малко 20 щата, наред с други критерии.

Развъждането на кучета като цяло предизвиква критики от страна на защитниците на правата на животните и радетелите за хуманно отношение към тях. Те твърдят, че търсенето на породисти кученца подхранва "кучешки мелници" и отклонява вниманието на хората, търсещи домашни любимци, от предлаганите за осиновяване кучета от приюти.

От Американския киноложки клуб казват, че насърчават отговорното развъждане на кучета, което помага да се съхранят характеристиките на различни породи с разнообразно предназначение. Благодарение на него хората могат да избират и да се ангажират трайно с най-подходящото за тях куче.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини