Подводният музей Перистера-Меката за любителите на подводната археология в Европа

Подводният археологически музей Перистера, близо до остров Алонисос в Северни Споради, който привлече вниманието в цяла Европа, спечели престижна европейска награда, заради уникалните си експозиции и устойчивия начин, по който те се изследват.

Регионът на Тесалия спечели първа награда в категорията „Иновации и дигитализация в устойчивия културен туризъм/интелигентни дестинации“, част от наградите „Дестинация за устойчив културен туризъм“, които се спонсорират от Европейската мрежа за културен туризъм (ECTN).

Наградата, присъдена за работата на Подводния музей на Перистера край егейския остров Алонисос, е част от промоцията на ECTN за иновативни алтернативни туристически продукти с добавена стойност за икономиката и културата.

ECTN има членове в деветнадесет държави на континента, включително тринадесет държави членки на Европейския съюз и шест други държави.

Първият подводен археологически музей в Гърция бе открит през август 2020 г., показвайки не само изключително важна историческа катастрофа при малкия остров Перистера, наречена „Партенонът от корабокрушенията“, но и богатството на морския живот там. Цялата зона около Перистера и Алонисос също е част от Националния морски парк на Северните Споради, тъй като е защитено местообитание на средиземноморския тюлен.

Съществува асоцииран музей на сушата на остров Алонисос, където посетителите, които не могат да се гмуркат до мястото, могат да „посетят“ останките виртуално и като разгледат експонатите там.

Превод :Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини