ДПС положи венци и цветя пред паметните плочи на жертвите от декемврийските събития през 1984 година

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заедно със заместник-председателите  д-р инж. Хасан Азис и Ахмед Ахмедов положиха венци и цветя пред паметните плочи на жертвите на т. нар. „            Възродителен процес“ в Кърджалийска област от името на Централния съвет на партията.

Поради наложените противоепидемични мерки, тази година Областният съвет на ДПС създаде организация за по-съкратени програми за отбелязване на 36-годишнината от трагичните събития през 1984 година. Отменени бяха всички традиционни възпоменателни митинги на територията на областта.

При перфектна организация, съобразена с противоепидемичните мерки, отбелязването на декемврийските събития запозна с полагане на венци и цветя  пред чешмата-паметник, издигнат в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. „възродителен процес“ в ардинското село Млечино. Тук на 24 декември 1984 година се организира първият мирен протестен митинг срещу т. нар. „възродителен процес“.

Преди да бъдат положени венци представители на Главното мюфтийство, както и на Районното мюфтийство, начело със зам.-главния мюфтия  Ахмед Хасанов, главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик, Районните мюфтии на Кърджали и Хасково Бейхан Мехмед и Басри Еминефенди, заместник районният мюфтия Ерхан Реджеб и бившият главен мюфтия Фикри Сали направиха молитва (дуа) в памет на жертвите от т.нар. „Възродителен процес“. Духовниците отслужиха и специална молитва-изцеление за продължаващата епидемиологична обстановка, както в страната, така и в целия свят.

По-късно венци и цветя бяха поставени и пред паметните плочи на жертвите на т. нар. „Възродителен процес“ в момчилградските села Горско Дюлево, Ауста, Нановица, Равен и Груево пред паметните плочи на жертвите на т. нар. „възродителен процес“.

В село Горско Дюлево бе почетена паметта на Мустафа Юмер, в Ауста на Алиосман Али, в Нановица на Юсуф Халилибрахим, в Равен на Мюмюн Ахад, а в Груево на Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим. Молитви в тяхна памет и в памет на всички жертви на „Възродителния процес“ бяха отправени от бившия главен мюфтия Фикри Сали.

На събитията присъстваха още Генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, съветникът в Посолството на Република Турция в София ЕрманТопчу. Тук бяха още народните представители от Кърджалийския многомандатен район АдленШевкед и Ерол Мехмед, както и депутатът от Благоевград ЕлханКълков, членът на ЦОБ  Рушен Риза, областният председател на ДПС – Кърджали Ресми Мурад, председателят на Младежко ДПС Сезгин Мехмед, Тук бяха още бившите народни представители Салиха Емин и Ердинч Хайрула, председателят на изселническата организация „Балканлълар“ (Балканци) в Картал, Истанбул ОлджайЮзгюн,кметове на общини, председатели на общински съвети.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бъ
    българин
    2 0
    10:30, 26 дек 2020
    амуджалар, отидете и на гара бунова където турските терористи бомбардираха влака и сумати жертви имаше. не бъдете двуличници и националисти.не забравяйте че се намирате в Бъгария но в главите ви е само турция и всичко турско.какво прави турския консул постоянноо тука и разни ми там турски мекерета.
  • 2
    Фа
    Фанатици
    2 0
    19:52, 26 дек 2020
    Турците са много двулични хора, просто трябва да се внимава с тях, не всички разбира се, но повечето са такива!
  • 3
    3,
    3,14
    1 0
    08:05, 28 дек 2020
    Една от грешките на Т.Ж. е,че не направи истински възродителен процес-сега нямаше да има и един турчин в България!

Още новини

Последни новини