Д-р Марин Мухтаров,д.м. бе избран с пълно единодушие за председател на общинската организация на БЧК в Кърджали


Днес, 22.12.2020 година, мандатната комисия и комисията по провеждането на избора на най-голямата общинска организация на БЧК в Кърджалийска област обобщиха резултатите от проведеното неприсъствено отчетно-изборно събрание.
От 27 – те членове на досегашното общо събрание (мандат 2017-2020) в дистанционното гласуване с персонални бланки са участвали 16 членове и с техните гласове бяха приети отчетния доклад на ОбщС на БЧК- Кърджали и доклада на контролната комисия .
През отчетния период Общинската организация на БЧК бе под председателството на инж. Кузман Димов със заместник д-р Марин Мухтаров и членове Маргарита Пенева, д-р Таня Анастасова и д-р Борис Досев. С активната подкрепа на Секретариата на Обл.С на БЧК организацията отчита устойчиво организационно развитие, засилена и ефективна социално-помощна дейност и мотивирана младежка структура, обединяваща три клубове на БМЧК.
Организацията обединява 32 дружества с 1595 членове и показва ръст на членския състав спрямо началото на мандата от 13%.
Заслужено място в доклада намира дейността на доброволния Екип 254, чийто доброволци са отработили средногодишно над 1000 часове безвъзмезден труд, вложен в благотворителни кампании, обучения, привличане на съмишленици, личностно развитие и значима по обем работа , свързана с подкрепата на уязвими семейства и хора от община Кърджали. През периода 2017-2020 година доброволците на «Екип 254» на Обл.С на БЧК - Кърджали са реализирали 4 Великденски кампании за подпомагане на хора в неравностойно положение от картотеката на Обл.С на БЧК – Кърджали и 3 Коледни благотворителни кампании. По традиция инициативите протичат под надслов «От хората за хората». С набраните средства и трайни хранителни продукти в размер на 13 475,78 лева са подпомогнати 662 бенефициенти. Безспорен е приноса на Екипа при реализирането на мащабната хранителна програма , съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Благодарение на техните усилия през четирите години на отчетния период , на подкрепата на кметовете на малките населени места, на работата на МОЛ-овете на ВП – Ламбрета Анастасова, Стефка Николова и Белкъз Джабир хуманитарни помощи са получили 10 205 бенефициенти от общината , в т.ч. и потребителите на социални услуги на територията на град Кърджали. През периода в рамките на хранителната програма бяха реализирани и съпътстващи мерки. Част от правоимащите лица по Европейската хранителна програма от общината бяха групово консултирани от д-р Марин Мухтаров и Маргарита Пенева – член на „Екип 254“ на БЧК, както и от организаторите по съпътстващи мерки – служители на Секретариата на Обл.С на БЧК – Кърджали.
През 2020 година в условия на световна пандемия, доброволките на „Екип 254“ – Виолета Иванова, Даниела Йорданова, Незахет Мехмед, Кирилка Райчевска, Кирилка Петкова, Есен Устренска и Севгюзар Ходжа се включиха в предоставянето на трайни хранителни бенефиценти по дарителска програма на БИЛЛА в партньорство с БЧК, както и обгрижването на 15 възрастни хора.
Изключителна по обем и разнообразие бе и дейността на младите червенокръстци. Всяка година в навечерието на големия християнски празник «Цветница» доброволците на БМЧК организират традиционната си фондонабирателна кампания за набиране на средства за захранване на фонд «Милосърдие» на Обл.С на БЧК – Кърджали. През годините в рамките на кампанията са набрани средства в размер на 3887,73 лева, които с решение на членовете на младежките клубове са преведени по сметката на фонд «Милосърдие» на Обл.С на БЧК – Кърджали. Освен тази си дейност членовете на БМЧК реализираха и редица други благотворителни инициативи, а с набраните от тях средства в размер на 1730,07 лева са подпомогнати деца и млади хора в неравностойно положение. Традиционно в навечерието на Коледните празници доброволците на БМЧК съвместно с представители на «Интеракт» към «Ротари» клуб – Кърджали провеждат и Коледна благотворителна кампания, която протича под надслов «Купи и дари». В рамките на кампанията те набират трайни хранителни продукти. През отчетния период с решение на представителите на двете младежки организации, набраните продукти в размер на 7476,60 лева са предоставени на «Екип 254» за подпомогане на възрастни и болни хора, многодетни семейства и семейства с деца в риск.
Освен фондонабирателните кампаниите доброволците на младежките клубове реализираха и редица посещения на младежите от Защитено жилище – Кърджали и децата и младежите от Дневните центрове за настаняване от семеен тип, в рамките на които проведоха арт ателиета и кулинарни занимания и предоставиха осигурени от тях дарения изразяващи се в хранителни продукти и хигиенни материали.
В началото на март 2020 година в условия на разпространението на COVID – 19 доброволците на БМЧК първи в страната се ориентираха в условията на физическа дистанция и първоначален страх, като стартираха онлайн кампания #ЗаедносрещуCovid19. Към кампанията си те привлякоха и доброволци от другите общински клубове, както и представители на „Екип 254“. по време на предприетата от тях инициатива, ежедневно в продължение на месец, качваха на страницата си във Фейсбук кратки мотивиращи видеоклипове с цел оказване на психосоциална подкрепа, давайки съвети как да се поддържа личната хигиена, призив да си стоим вкъщи и идеи за запълване на свободното време в периода на извънредното положение.
През отчетния период членовете на Младежкия авариен екип и УЕПП проведоха 96 учебни сесии с участието 720 ученици от областта по първа помощ и програма „Хелфи“. Освен откритите уроци по първа помощ членове на МАЕ и УЕПП активно участваха и в открити демонстрации по първа помощ, по време на които бяха достигнати над 2500 души. През периода 2017-2019 година младите доброволци взеха активно участие и в организирането и провеждането на редица дейности в рамките на проектите: „Уча, спортувам, живея здравословно“, „Ела, спортувай с мен!“ и „Мисия Спорт“ на сдружение „Омега“, финансирани от Министерството на младежта и спорта, подсигурявайки медицинска подкрепа на участниците в различните дейност – футболни и баскетболни турнири, велопоходи и др.
През годините освен социално – помощната дейност и първата помощ, младите червенокръстци развиваха и друг вид дейности като: здравна просвета, екологична дейност, превенция на доброволното кръводаряване, превенция на хипертонията и др. През годините те са провели 11 открити уроци по превенция на ХИВ/СПИН, здравословно хранене и здравословен начин на живот и зависимости с участието на 252 ученици от ПГ „Христо Ботев“, СУ „Отец Паисий“ и СУ „Йордан Йовков“ - Кърджали.
Като силна страна в доклада се отразяват създадените партньорства и изграденото доверие към организацията, благодарение на нейните членове и доброволци, които съвсем заслужено са получили и признание. Със званието „Млад отличник на БЧК“ са отличени представителите на младежките клубове към ЕГ „Христо Ботев“ и СУ „Отец Паисий“ – Кърджали: Антония Ячкова, Жанет Гъдова, Моника Ангелова, Неда Калчева, Мирослава Минева и Васил Раев. Със знанието „Отличник на БЧК“ бе отличена дългогодишната доброволка на „Екип 254“ – Златка Лапанова, Свилена Янчина – член на Областния съвет на БЧК – Кърджали, с медал за заслуги „Български Червен кръст“ – златен бяха отличени председателя на Общинската ни организация - инж. Кузман Димов и Виолета Иванова – дългогодишна доброволка и фондонабирач на „Екип 254“, а инструкторът по водно спасяване към Областния съвет и дългогодишен доброволец – Тодор Радев получи званието „Заслужил деятел на БЧК“.
2019-та година остави трайна следа в историята на общинската организация с отбелязването и на две значими събития – 20- годишния юбилей на социалната услуга Дом за стари хора и 105- годишния юбилей на областната организация. Празниците бяха споделени от приятели и съмишленици, от представители на държавни институции и партньорски организации, изразили признание към труда на поколения червенокръстки деятели и доброволци.
Общ. С на БЧК – Кърджали изказва искрена благодарност на лекторите по Първа долекарска помощ, останали на първа линия в борбата с Ковид 19 – д-р Атанас Митков, д-р Златина Солинкова, д-р Стоян Петков и д-р Борис Досев.
В гласуването за избора на новите ръководни състави и делегати на областното общо събрание в определения срок своите бланки за подали 24 –ма делегати на новоизбраното общо събрание (мандат 2021-2024).
С пълно единодушие за председател на общинската организация бе избран д-р Марин Мухтаров, за заместник председатели инж. Кузман Димов и Есен Устренска и членове на Общ.С на БЧК д-р Борис Досев, Маргарита Пенева, д-р Соня Райчева и д-р Таня Анастасова Избрани бяха и 13 делегати на областното общо отчетно-изборно събрание. Участниците в дистанционното гласуване приеха Насоки за дейността на организация до 2024 г. и плана за 2021 година.
Областният съвет на БЧК- Кърджали благодари на досегашния председател – инж. Кузман Димов за достойното ръководство на общинската организация на БЧК- Кърджали през последните дванадесет години и пожелава успех на новоизбраното ръководство.
В трудната за всички ни ситуация с разпространението на COVID -19 БЛАГОДАРИМ на всички ръководни състави на общинските организации на БЧК в Кърджалийска област за мобилизацията и проявената изключителна отговорност при провеждането на отчетно-изборната кампания като етап от преосмислянето на дейностите на местно ниво и утвърждаването на организациите като важни фактори в социалния живот на общините с пожелание за здраве, благополучие и надежда, че най-доброто предстои!
Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини