Тракийско дружество "Димитър Маджаров" и обществеността сведоха глави пред паметника на Капитан Петко войвода

На 18 декември се навършиха 176 години от рождението на Капитан Петко войвода-националeн герой на България, посветил живота си в непрестанни битки за освобождението на поробените си братя от Тракия и Родопите.  Роден през 1844 г. в с. Доганхисар, Западна (Беломорска) Тракия, бурният му живот започва още на 17 години, когато тръгва да мъсти на поробителя за смъртта на брат си. Заедно с Гарибалди взема участие в Критското въстание, където си спечелва званието „Капитан“.  През 1869 г. организира отряд, който по- късно нараства на 300 души и активно участва в Руско –турската освободителна война (1877-1878), като действа в тила на врага, в Родопите и пази населението от дезертьорите от турската армия. За действията си по време на войната е поканен в Русия от ген. Скобелев, награден е от императора на Русия Александър II с Орден за храброст „Георгиевски кръст“ и  произведен в чин капитан от руската армия. Получава и имение от 160 000 декара в Киевска губерния, което той продава и се завръща в България. Установява се в гр. Варна и се включва активно в обществено-политическия живот на страната. Заради убежденията си влиза в остър конфликт с тогавашния министър-председател Стефан Стамболов, заради което е подложен на репресии. По инициатива на Капитан Петко войвода, заедно с Петър Драгулев и други родолюбиви българи, основават на 12 май 1896 г. в гр. Варна първото тракийско дружество „Странджа“. Той е и сред основателите на Демократическата партия, просъществувала до 1940 г.

Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 г. Признателните  българи му издигат над 23  паметника само в България и продължават да градят нови такива (Очаква се в най-скоро време такъв да бъде издигнат и близо до гр. Златоград). Първият паметник на Войводата, в страната, е изграден в гр. Кърджали. А най- внушителен по размери и заемащо пространство е този в гр. Крумовград. Паметници на Капитан Петко войвода има в родното му село Доганхисар  (Гърция), Рим (Италия) и Киев (Украйна).

Венци и цветя, в знак на признателност, пред паметника на героя днес поднесоха ръководствата  на „Тракийското дружество- Димитър Маджаров“, Народно читалище “ Тракия -2009“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Кап. Петко войвода“, Военно окръжие в гр. Кърджали, Военен клуб в гр. Кърджали и др.

Яни Янев – председател на „Тракийското дружество- Димитър Маджаров“ Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини