Търговците смъкват с лев цената на килограм от "Басмите", тютюнопроизводителите отказват да продават

От дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” до момента са изкупени 84 %, равняващи се на 180 т от произведените 215 т. Средните изкупни цени са 5,65-6,05 лв/кг. При втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн “Басми” ситуацията е по-специфична. С началото на изкупната кампания се появиха индикации за по-ниски изкупни средни цени в сравнение с реколта 2019, което внесе смут сред тютюнопроизводителите и към браншовите организации в сектора заваляха сигнали и обаждания. Оказа се, че търговските дружества, с които стопаните имат предварително сключени договори, предлагат цена за тютюна по-ниска с около 1 лев от миналогодишната.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 / НАТ 2010/

От асоциацията подчертаха,че поради въздържане и отказ от страна на земеделците да продават суровината си при тези условия, не е ясно колко от произведените 4530 т са реализирани досега. Предстои развръзка по казуса. Очаква се тютюна от четирите сортови групи в общ производствен обем 6753 т да бъде изкупен на 100 % до края на месец януари 2021 г, когато ще станат ясни напълно крайните данни за количества и средни изкупни цени.

От едролистната сортова група тютюн Бърлей” вече са изкупени 510 т, което е 90 от произведените около 565 т, като изплащането към стопаните се извършва в законовият срок от 30 дни след продажбата. Средната изкупна цена варира в диапазон 3,25-3,40 лв/кг, затвърждавайки параметрите от предходният стопански цикъл на 2019 г. При втората едролистна сортова група Виржиния” изкупеният тютюн възлиза на 92 или 1332 т от произведените 1448 т. Средните изкупни цени са 4,30-4,45 лв/кг.

Във връзка с текущата активна изкупна кампания на тютюн от реколта 2020, екипи на Национална асоциация на тютюнопроизводителите -2010 (НАТ-2010обходиха голяма част от тютюнопроизводителните райони на България и на място проследиха, как върви реализирането на суровината по пунктовете за изкупуване. Заради пандемията от коронавирус и ограничителните противоепидемични мерки, в няколко области на страната ръководството на асоциацията организира видеоконферентна връзка с общинските координатори на браншовата структура за доизясняване на ситуацията по изкупуване на продукцията в национален мащаб.

Ръководството на НАТ-2010 се обръща към тютюнопроизводителите от Република България и напомня, че като всички останали сфери и браншове от икономиката на страната и сектор Тютюн” се развива в условия на пазарна икономика, които са динамично развиващи се и конюнктурно обвързани. Сега и за в бъдеще за земеделските производители отглеждащи тютюн е препоръчително да сключват двустранни договори с проверени и надеждни търговски оператори, да следят за адекватно окачествяване и навременно изплащане на тютюневата суровина. Съгласно ЗТТСТИ, задължително е реализацията на продукцията да се извършва регламентирано чрез Предавателно-приемателни протоколи или фактури, както и ежегодното вписване в Регистър на тютюнопроизводители.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини