5 °C

Търговците смъкват с лев цената на килограм от "Басмите", тютюнопроизводителите отказват да продават

От дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” до момента са изкупени 84 %, равняващи се на 180 т от произведените 215 т. Средните изкупни цени са 5,65-6,05 лв/кг. При втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн “Басми” ситуацията е по-специфична. С началото на изкупната кампания се появиха индикации за по-ниски изкупни средни цени в сравнение с реколта 2019, което внесе смут сред тютюнопроизводителите и към браншовите организации в сектора заваляха сигнали и обаждания. Оказа се, че търговските дружества, с които стопаните имат предварително сключени договори, предлагат цена за тютюна по-ниска с около 1 лев от миналогодишната.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 / НАТ 2010/

От асоциацията подчертаха,че поради въздържане и отказ от страна на земеделците да продават суровината си при тези условия, не е ясно колко от произведените 4530 т са реализирани досега. Предстои развръзка по казуса. Очаква се тютюна от четирите сортови групи в общ производствен обем 6753 т да бъде изкупен на 100 % до края на месец януари 2021 г, когато ще станат ясни напълно крайните данни за количества и средни изкупни цени.

От едролистната сортова група тютюн Бърлей” вече са изкупени 510 т, което е 90 от произведените около 565 т, като изплащането към стопаните се извършва в законовият срок от 30 дни след продажбата. Средната изкупна цена варира в диапазон 3,25-3,40 лв/кг, затвърждавайки параметрите от предходният стопански цикъл на 2019 г. При втората едролистна сортова група Виржиния” изкупеният тютюн възлиза на 92 или 1332 т от произведените 1448 т. Средните изкупни цени са 4,30-4,45 лв/кг.

Във връзка с текущата активна изкупна кампания на тютюн от реколта 2020, екипи на Национална асоциация на тютюнопроизводителите -2010 (НАТ-2010обходиха голяма част от тютюнопроизводителните райони на България и на място проследиха, как върви реализирането на суровината по пунктовете за изкупуване. Заради пандемията от коронавирус и ограничителните противоепидемични мерки, в няколко области на страната ръководството на асоциацията организира видеоконферентна връзка с общинските координатори на браншовата структура за доизясняване на ситуацията по изкупуване на продукцията в национален мащаб.

Ръководството на НАТ-2010 се обръща към тютюнопроизводителите от Република България и напомня, че като всички останали сфери и браншове от икономиката на страната и сектор Тютюн” се развива в условия на пазарна икономика, които са динамично развиващи се и конюнктурно обвързани. Сега и за в бъдеще за земеделските производители отглеждащи тютюн е препоръчително да сключват двустранни договори с проверени и надеждни търговски оператори, да следят за адекватно окачествяване и навременно изплащане на тютюневата суровина. Съгласно ЗТТСТИ, задължително е реализацията на продукцията да се извършва регламентирано чрез Предавателно-приемателни протоколи или фактури, както и ежегодното вписване в Регистър на тютюнопроизводители.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини