Срив на пазара на нови коли в Европа

Продажбите на нови коли в ЕС са спаднали силно през ноември, съобщи днес Европейската асоциация на производителите на автомобили (ЕАПА - ACEA). Основният фактор за понижението са новите ограничителни мерки в борбата с разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

Близо 898 000 нови коли са били продадени в ЕС през ноември, което е спад с 12% на годишна основа, посочва ЕАПА.

Пазарът се сви, тъй като редица европейски правителства въведоха нови ограничителни мерки в усилията си да овладеят пандемията от Ковид-19, отбелязва ЕАПА.

В най-големите страни членки на ЕС на годишна основа е отчетен срив: с 27 на сто във Франция и с 18,7% в Испания. В Италия понижението е по-ограничено и е 8,3 на сто а в Германия - 3 на сто.

Пандемията от новия коронавирус оказа силно въздействие върху автомобилостроителния сектор. През 2020 година на годишна основа продажбите на нови коли са спадали през всички месеци с изключение на септември.

От януари до ноември пазарът се е свил с 25,5 на сто до близо 9 милиона продадени автомобила.

В България през ноември тази година са продадени 1544 нови коли, което е спад от 45,2 на сто спрямо същия месец на миналата, когато са изтъргувани 2817 нови автомобила. За 11-те месеца на годината у нас са продадени 20 661 нови коли, което е понижение с 34,4 на сто спрямо изтъргуваните 32 511 нови коли през същия период на миналата година, сочат данните на сайта на ЕАПА.

Германският концерн Фолксваген (Volkswagen) продължава да държи лидерска позиция на пазара в ЕС с дял от 25,6 процента през първите 11 месеца на годината.

Френската трупа Пе Ес А (PSA Group) е втора с пазарен дял от 15,4 на сто, следвана от Рено (Renault) с 11,5 на сто, Хюндай (Hyundai) със 7,1 на сто и Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) с 6,6 на сто. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини