"Пфайзер" проверява данни за тежка алергична реакция след ваксина в Аляска

Фармацевтичната компания "Пфайзер" ще провери внимателно данните за появата на тежка алергична реакция при медицинскa работничка в американския щат Аляска към ваксината срещу коронавирус, предадоха световните агенции. 

Наложило се е жената, чиято самоличност не е разкрита, да бъде настанена в болница. Не е известно тя да има алергии.

В. "Ню Йорк таймс" пише, че двама медицински служители в една и съща болница в Аляска са развили притеснителни реакции минути след поставянето на ваксината тази седмица. Наложило се е едната служителка да остане за лечение в болница.

Първият служител - жена на средна възраст без данни за алергии, е развила анафилактична реакция, която 10 минути след поставянето на ваксината в болницата Барлет риджънъл хоспитал в град Джуно, Аляска. Жената е получила обрив по лицето и тялото, задух и ускорен сърдечен ритъм, пише "Ню Йорк таймс".

Д-р Джуди Джоунс, медицински директор на спешното звено на болницата, съобщава, че на медицинската служителка е бита инжекция епинефрин - стандартна практика при тежки алергични реакции. Симптомите отшумели, а след това се появили отново, и на жената били дадени стероиди и система с епинефрин.

Когато лекарите опитали да изключат системата, симптомите отново се завърнали, затова пациентката била преместена в интензивно отделение, където била под наблюдение през нощта, а рано в сряда сутринта системата е била изключена. Д-р Джоунс добавя, че жената трябвало да бъде изписана в сряда вечерта, но по-късно от болницата преценили, че тя ще прекара там още една нощ.

Вторият медицински работник е бил ваксиниран в сряда и развил подпухване на очите, замаяност и драскане в гърлото 10 минути след инжекцията, съобщават от болницата, цитирана от "Ню Йорк таймс". Пациентът е преведен в спешното отделение и лекуван с епинефрин, Pepcid и Benadryl, макар че според болницата реакцията при този пациент не е анафилаксис. Час по-късно пациентът е бил в добро състояние и освободен да си тръгне.

Лечебното заведение в Джуно, в което до сряда вечерта са поставени 144 ваксини, съобщава, че и двамата медицински работници не искат техните случаи да повлияят негативно на чакащите за ваксината.

"Не планираме да променяме плановете за ваксинация, дозата или режима", коментира д-р Ан Зинк, главен лекар на болницата, цитирана от "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира и експерта по ваксини д-р Пол А. Офит, който е член на независимия съвет, препоръчал на американската агенция по храните и лекарствата да одобри ваксината. Според Офир вече се вземат предпазни мерки срещу странични реакции - изисква се, например, пациентите да останат на място 15 минути след поставяне на инжекцията. Това изискване е помогнало на по-тежко засегнатата жена да получи навременна медицинска помощ.

Здравните власти в САЩ съобщиха, че случаите няма да прекъснат програмата за ваксиниране и споделят информацията за двамата пациенти в името на прозрачността. 

Пфайзер (Pfizer) съобщи, че работи с властите за изясняване на случая. Агенцията за храните и лекарствата заяви, че си сътрудничи с Центровете за контрол и превенция на заболяванията и с Пфайзер, "за да разберем по-добре какво се е случило".

Великобритания първа в света одобри на 2 декември ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". Седмица по-късно ваксината предизвика силни алергични реакции у двама души, след което Националната здравна служба (NHS) отправи предупреждение тя да не се поставя на хора, които в миналото са проявявали "значителни" алергични реакции към лекарства, храни или ваксини.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини