Петъчният пазар в Одрин остава затворен, властите с мерки срещу коронавируса

Пазарът Улус в Одрин, наричан популярно петъчният пазар, който масово се посещава от българите в уикендите, остава затворен до второ нареждане заради епидемията от коронавирус.

Преди две седмици властите в Одрин предприеха като епидемиологична мярка затваряне на пазара за две седмици поради критичното увеличение на случаите на коронавирус в Одринско в сравнение с първата вълна на епидемията.

Според здравните експерти Одрин е сред най-критичните области в Турция в разпространението на коронавируса.

След като изминаха две седмици, пазарът остава затворен до второ нареждане.

Миналия петък (на 11 декември) много български граждани пристигнали в Одрин, за да пазаруват, но останали изненадани, че пазарът е затворен, писаха местните медии.

Преди време местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи, главно българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите ,магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се наложило да затворят и най-големия пазар в града, Улус.

Всъщност петъчният пазар в Одрин е важно перо за местните търговци и икономиката на града и областта.

По данни на одринската Търговско-икономическа палата около 4500 клиенти от България посещавали пазара в петъчните дни преди затварянето.

При всяко идване българите купували стоки по за около 150 евро на човек, което прави 675 хил. евро (около 6,5 милиона турски лири) дневна печалба.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи за установени нови 29 136 случая на заразени с Covid-19, от които 5203 болни със симптоми, с което общият брой на заразените в Турция достигна 1 милион и 809 хиляди души.

222 са жертвите на коронавируса в Турция на 12 декември, като общото число на починалите от месец март насам е достигнало 16 199 души.

Здравните власти не съобщават с цифри поотделно състоянието в различните области на страната.

БНР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини