Правителството отпусна средства за ремонта на взривената църква в с.Бенковски, Кирковско

 Вчера на свое заседание Министерският съвет отпусна 50 000 лв.за ремонта на взривената църква „Свети Дух” в с.Бенковски,Кирковско. Парите са предвидени за ремонт на покрива и направата на тоалетна до храма.Средствата се отпускат по настояване на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. С молба към нея са се обърнали от Тракийското дружество „Димитър Маджаров”-Кърджали и Църковното настоятелство на храма в Златоград. Документацията за ремонта е изготвена от тракийци в Кърджали.Това съобщи за Кърджали бг вести председателя на ТД „Димитър Маджаров” инж.Яни Янев.

  Църквата „Свети дух” е построена през 1934 г. и първоначално е дървен параклис. През 1942 г. се издига масивна сграда с камбанария. Осветена е от митрополит Кирил през 1949 г.

  Ще припомним,че църквата стана известна с терористичния акт,който бе извършен в нея. На 22 ноември 1984 г. в 22,30 часа мощен взрив избухва в храма. В резултат на взрива е разрушена стената вляво на входа,таванът е напукан и е повредена цялата конструкция на църквата.Разрушени са иконостаса и патриаршеският престол. Прозорците са изпочупени. Експерти установяват,че тротиловия еквивалент е 4,5 кг.Авторите на терористичния акт поставят турското знаме на изхода за Златоград.За атентата са задържани и съдени  Сали Чабукчиев и Хюсеин Османов.Установява се,че подготовката за терористичния акт е започнала няколко месеца по-рано и предхожда т.нар.Възродителен процес.

На 10.11.1989 г.двамата атентатори са помилвани като „ политически затворници”.Получават и обезщетения от българската държава.Изселват се в Р Турция.

В годините след Десети ноември храмът е възстановен с волни пожертвования.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини