Българската позиция не е вето, заяви Захариева пред Бучковски

След като се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски в МВнР в сряда вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева каза на пресконференция: "Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство в ЕС.

Захариева заяви, че неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка. Няма съмнение, че се намираме в деликатен етап от своите отношения, каза тя и допълни, че в основата на българската позиция стои неизпълнение на договора от 2017 г. От минимум година и половина алармираме нашите съседи за това, каза Захариева.

Ние наистина ви подаваме ръка за намиране на решения, взаимноприемливи и трайни и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие, заяви тя. Да искаш да станеш член на едно семейство означава да бъдеш приятел с членовете на това семейство, абсурдно е, искайки да се присъединиш, единствената ти задача да бъде да дискредитираш друг от членовете на това семейство. Целта на разширяването е да направи съюза по-силен, а не по-слаб, привнасяйки нерешени двустранни въпроси и мога да ви уверя, че ние, цялото правителство сме готови, да работим да намерим решение за това да преодолеем натрупаното недоверие и да бъдем заедно истински членове на това семейство.
Оценяваме решението на министър-председателя Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски за специален представител за България като положителна стъпка, каза още българският външен министър.

Владимир Бучковски изрази задоволство от конструктивните разговори. Убеден съм и уверихме министър Захариева, че сме решителни в намерението да имплементираме договора за приятелство и сътрудничество, заяви той. Признаваме, че е нарушено доверието и изразявам задоволството си, че България смята моето назначение за специален представител като допълнително усилие от наша страна да върнем това изгубено доверие, каза Бучковски.

В отговор на въпрос Захариева посочи, че България не е променила позицията си и не може да одобри преговорната рамка, без гаранциите, които иска да види в нея. Тя заяви, че твърдението, че България оспорва идентичността, е не само манипулативно, а абсолютно невярно. Захариева каза, че в Република Северна Македония продължават да се печелят избори само на антибългарска реторика и това не може да продължава. Докато продължават да се възпитават поколение след поколение, което изгражда чувството си на самоопределяне на базата на отричане и омраза на съседна държава, това ще продължава там така, допълни тя. Според нея правото за самоопределяне трябва да важи за всичките им граждани, включително и на тези с българско самосъзнание.

Призивът ми е да се спре да се използва историческата комисия за политически цели, заяви още външният министър.

По време на срещата си с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сряда проф. Бучковски е изразил становището на македонската страна, че диалогът между двете съседни държави трябва да продължи и именно чрез диалог да се върви към възстановяване на доверието. Това съобщиха от пресцентъра на МО. Вицепремиерът Каракачанов е изразил задоволство от изразеното желание за диалог и възстановяване на доверието, но и недоумение към продължаващата антибългарска реторика от редица медии и политици в РСМ.

Вицепремиерът е заявил, че българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност, е казал Каракачанов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини