Турски тираджия опита да изнесе голямо количество антики

Водач на товарен автомобил е задържан за незаконно изнасяне на голямо количество културни ценности през ГКПП "Видин" при Дунав мост 2 - Видин - Калафат, съобщават от пресцентъра на Гранична полиция.

Античните предмети били укрити в ремарке, превозващо риба за Нидерландия.

Намерени са 3 523 броя метални кръгли монети с различна форма, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя метални върхове на стрели.

Задържан е шофьорът - турският гражданин Х.С. /51 г / за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура - Видин. В Гранично полицейско управление /ГПУ/-Видин се води разследване под ръководството на окръжната прокуратура, се уточнява в съобщението.

Античните предмети са задържани на 4 декември в района на ГКПП "Видин". На пункта е пристигнал товарен автомобил "Волво" с прикачено към него полуремарке, с чужда регистрация, превозващ риба за Нидерландия. Моторното превозно средство било селектирано по метода "анализ на риска" за щателна митническа проверка, при която митническите служители забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло. В условията на неотложност граничен полицай от ГПУ - Видин е започнал първи действия по разследване по досъдебно производство - оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности.

Компетентните органи са поставили товара под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Извършеното деяние е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което законодателят е предвидил наказание от три до десет години "лишаване от свобода" и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева, се уточнява в прессъобщението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини