Почитаме Св. Сава, започва подготовката за Никулденската трапеза

Днес Православната църква почита Св. Сава. Той е основател на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име. Родил се е в областта Кападокия през ІV век в семейство на богати и знатни родители. Още 18-годишен той отишъл в манастир и бил подстриган за монах. След това се отправил за Ерусалим, да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници. След 12 години Сава се заселил в пещера, където прекарвал времето си в молитва и труд. Той плетял кошници, за които му давали хляб и плодове.

При него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамския поток се заселила, те се молели, спазвали безмълвие и строго въздържание.
След много години, прекарани в палестинската пустиня, Сава получил наследство от родителите си и построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Той поучавал братята с думи и със своя пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и на пълно отречение от собствената си воля. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

Името Сава означава "предвиждащ". Църквата ни почита Сава като светец, а според народните вярвания това е светица, сестра на Варвара и Никола. Тя се приема и като покровителка на бездетните жени, на които помага да заченат.

На Савинден обичаят е да се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. Започва и подготовката за Никулденската трапеза. Народът ни казва: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".

Имен ден празнуват Сава и Елисавета, Савина, Съби, Събина, Слав, Слави, Славка, Владислав, Венцислав, Десислав, Десислава, Светослав, Станислав и производни от тях имена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини