Проф. Йорданка Стоилова: Ваксините са най-сигурното средство срещу пандемията

Кога се очаква да се пречупи кривата на броя на заразените?

„Следващите месеци очакваме, че индексите на заболяемост ще намалеят. Починалите също трябва да намалеят до седмица заради взетите мерки. Ваксинацията ще даде един нов етап в развитието на тази пандемия. Трябва да отбележа, че биотехнологичните компании направиха нещо невероятно. За 6 месеца се направи изключителен пробив относно ваксините. Това обикновено се е правило за години“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ проф. д-р Йорданка Стоилова от катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“, МУ-Пловдив.

Тя добави, че към СЗО са подадени над 220 заявления за ваксина.

„Всеки има право да избере своята, след като има достатъчна информация за същността и значението на ваксините. Аз съм си избрала тази на „Пфайзър“ или на „Астра Зенека“. Първата вече е регистрирана във Великобритания. Тя дава голяма вероятност за развитие на антитела. Тествана е над 40 хиляди души, което е много голяма група. Най-проверяваният биопродукт са ваксините“, казва още проф. Стоилова.

Специалистът добавя, че тези компании имат голям опит в създаването на ваксини, а самите ваксини пък са най-сигурното средство за овладяване на пандемията. Важно било обаче какъв процент от населението ще се ваксинира.

Проф. Стоилова добавя, че за последните 40 години са се появили над 30 опасни заболявания.

Източник: nova

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Де
    Дени
    2 0
    09:36, 3 дек 2020
    Европейската агенция по лекарствата предупреди за рискове от прибързано одобрение на ваксини срещу Covid-19.
Последни новини