За един спокоен зимен сезон призовават от Пожарната

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”- Смолян се обръща към гражданите с информация и молба за недопускане на пожари през есенно-зимния отоплителен сезон.

Преди и по време на отоплителния сезон, всеки трябва да обърне специално внимание на комина, кюнците и печката с твърдо гориво. Коминът трябва да е почистен от сажди, кюнците - здраво закрепени, а печката трябва да е монтирана върху негорима подложка, която да е по-голяма от размера на отплителния уред и да се намира най-малко на 50 сантиметра от горими материали.
За газовите отоплителни уреди е важно помещението, в което ще се монтират да е добре проветрено, а бутилката, редуцил вентилът и маркучът да не са повредени. Те се подменят веднъж на три години.
Не оставяйте електрическите отоплителни уреди включени, когато не сте в къщи. Ел.инсталацията има определен капацитет и ако бъде претоварена от много уреди, рискувате да предизвикате пожар.

ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИТЕ УРЕДИ СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ:
- НЕ ОСТАВЯЙТЕ БЕЗ НАБЛЮДЕНИЕ ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД;
- ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ РАЗПАЛВАНЕТО НА ПЕЧКИТЕ С ГОРИМИ ТЕЧНОСТИ – СПИРТ, БЕНЗИН, НАФТА И ГАЗ И СЪХРАНЯВАНЕТО ИМ В БЛИЗОСТ ДО ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД, ВОДИ ДО ЕКСПЛОЗИЯ И ПОЖАР;
- НЕ БИВА ДА СУШИТЕ ДРЕХИ И ДЪРВА В ОПАСНА БЛИЗОСТ ДО ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД, ЗАЩОТО РИСКУВАТЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ПОЖАР


Не изхвърляйте пепелта от печките в кофите за смет, а обезопасени за целта места - метални съдове! Използвайте само технически изправни отоплителни уреди. Погрижете се за близките си, които са болни, трудноподвижни и за децата - те са най-рисковата група при пожар.
    
АКО ВСЕ ПАК ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:
- ЗАПАЗЕТЕ САМООБЛАДАНИЕ! НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА, ТЯ ЩЕ ЗАБАВИ ВРЕМЕТО ЗА РЕАКЦИЯ! БЪРЗО СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112, КАТО ПОСОЧИТЕ ТОЧНИЯ СИ АДРЕС, КАКВО ГОРИ, КОЙ СЕ ОБАЖДА И ОТ КЪДЕ!
- БЕЗ ДА ПОЕМАТЕ ИЗЛИШЕН РИСК, СЕ ОПИТАЙТЕ ДА ЗАГАСИТЕ ПОЖАРА С ПОДРЪЧНИ СРЕДСТВА;
- АКО ЗАБЕЛЕЖИТЕ, ЧЕ ПОЖАРЪТ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА, БЪРЗО ИЗЛЕЗТЕ ОТ ДОМА СИ ПО НАЙ-КЪСИЯ ПЪТ. АКО СТАЯТА ИЛИ СТЪЛБИЩЕТО СА ИЗПЪЛНЕНИ С ДИМ, ДВИЖЕТЕ СЕ ПРИВЕДЕНИ КЪМ ПОДА ПОКРАЙ СТЕНАТА;
- АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗБЯГАТЕ, СКРИЙТЕ СЕ В БАНЯТА, ЗАТВОРЕТЕ ВРАТАТА И ПУСНЕТЕ СТУДНА ВОДА ДА ТЕЧЕ ОТ ДУША.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини