-1 °C

Астроном любител откри откъде идва сигналът Wow!

Астроном любител идентифицира 15 звезди, подходящи за ролята на източник на радиосигнала Wow!, който може би е изпратен от друга цивилизация. Най-интестният кандидат сред намерените обекти беше подобна на Слънцето звезда, разположена на 1801 светлинни години, която може да стане добра цел за по-нататъшно търсене на планети. Препринт на изследването е публикуван в arXiv.org.

Към днешна дата най-необичайният кандидат за сигнал, изпратен от друга интелигентна цивилизация, е сигналът Wow! Той е записан през август 1977 г. от астроном Джери Ехман като част от проекта за търсене на извънземен интелект (SETI) с помощта на радиотелескопа Big Ear в щатския университет на Охайо.

Сигналът е интензивен, теснолентов и продължава 72 секунди, което съответства на теоретичните представи за сигнал, изпратен от извънземен интелект. По-нататъшните многогодишни опити за откриване на повторение на сигнала с помощта на наземни обсерватории не дават никакъв резултат, което поражда съмнения относно версията за неговата изкуствена природа.

Има различни хипотези за природата на сигнала Wow!, включително пулсари, въртящи се екзопланети, отражения на земни сигнали от космически отломки и кометна кома, но в крайна сметка нито една от версиите не е приета за окончателна.

Астрономът любител Алберто Кабалеро решава да определи възможния източник на сигнала Wow! Търсенето му се основава на предположението, че ако източникът на сигнала е друга форма на живот, тогава най-вероятно тя обитава на екзопланета, подобна на Земята, обикаляща около подобна на Слънцето звезда.

Вторият му критерий в търсенето на източника, който следва от уравнението на Дрейк, е, че друга цивилизация не може да бъде по-близо от 500 светлинни години от Слънцето, тъй като в този случай вероятността за намиране на чужд интелект е практически нула.

Кабалеро използва базата данни на космическия телескоп Gaia, която съдържа информация за свойствата и разположението на звездите в Млечния път. Извадката включва 66 звезди от спектрални типове от K до G, които са разположени в две малки области в съзвездието на Стрелец, откъдето може да е дошъл сигналът. Сред тях астрономът търси звезди с радиус от 0,83 до 1,15 от слънчевия радиус, ефективна температура от 4450 до 6000 келвина и светимост от 0,34 до 1,5 от слънчевата светимост.

В резултат намира 15 възможни кандидати, но най-интересна сред тях е звездата 2MASS 19281982-2640123, разположена на разстояние 1801 светлинни години от Слънцето. Тя има радиус 0,996 от слънчевия радиус, светимост 1,0007 от слънчевата светимост и ефективна температура 5783 келвина. Кабалеро вярва, че този обект може да се счита за добра цел за изследване с цел по-точно определяне на свойствата му и търсене на екзопланети или звезда спътник.

Трябва обаче да се има предвид, че изследването не включва слаби звезди, звезди, чиито свойства са слабо познати, и извънгалактически източници, поради което въпросът за природата на сигнала Wow! все още остава без окончателен отговор.

Източник: An approximation to determine the source of the WOW! Signal, arXiv:2011.06090 [physics.pop-ph] arxiv.org/abs/2011.06090

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини