4 °C

Над 100 саркофага с мумии са открити в Сакара

  Броят на пълните с мумии саркофази, намерени в поредица от погребални шахти в Сакара в Египет, продължава да расте, съобщават археолози от египетското министерство на антиките.

  В началото на септември екипът намери 13 саркофага с мумии в тях. В началото на октомври този брой се увеличи до 59, а сега е над 100, съобщават археолозите в изявление, публикувано в събота (14 ноември).

  Хората "питат колко ковчези намерихме. Отговорът е, че все още не знам", каза Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет, във видео, публикувано от министерството.

  Вътре в погребалните шахти екипът е открил и 40 статуи, изобразяващи божеството Птах-Сокер, съобщи министерството. Това божество е обединение на Птах, който бил бог на Мемфис, и Сокер - богът на Сакара. Археолозите открили и 20 дървени кутии с изображения на Хор - египетския бог на небето с глава сокол. Освен това са открити две дървени статуи с изписано името Фном, а изследователите все още се опитват да разберат кой е бил този човек в древността.

  В Египет гробниците са били ограбвани както в древността, така и в съвременността и рядко се срещат толкова много саркофази и артефакти, които не са ограбени.

  Различните находки датират от около 712 г. пр. Н. Е. и 30 г. пр.н.е., според изявлението на министерството. През този период древен Египет е бил окупиран и контролиран от чуждестранни групи като асирийците, персите и гърците. Понякога Египет е възвръщал независимостта си, само за да я загуби от друга чужда сила. Разкопките продължават и археолозите очакват да намерят още саркофази с мумии и други артефакти, по думите на Халед Ел-Енани, министър на антиките в Египет.

  Каналът Смитсониън снима документален филм, наречен "Ловци на гробници", и публикува изявление, в което се твърди, че някои от артефактите датират от 4500 години - около времето, когато са били построени пирамидите в Гиза. Изявлението на министерството на антиките не потвърждава това твърдение.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   От
   Откога
   1 -2
   09:01, 18 ное 2020
   Откога пустинята Сахара стана Сакара! Любопитно! За какво става на въпрос- за района на Сакар планина или в пустинята Сахара. Редактора, българския и познанията по география куцат. Нещо с дипломата се разминавате.
   • Ха
    хаха
    1 0
    09:27, 18 ное 2020
    Просто некрополът са нарича Сакара
   • Ум
    умно
    1 0
    09:57, 18 ное 2020
    Saqqarа и Sahara - за гражданите на света :) да не се объркате, като ходите в Египет. Че ще е неприятно да попаднете насред пустинята в търсене на некропола
  • 2
   Ах
   Ах
   0 0
   09:34, 18 ное 2020
   А сакар планина и района около нея ще се казва Странджа Сахара.

  Хороскоп за 02.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
  02 дек 2020
  Последни новини