4 °C

Борисов употреби фраза от концлагерите разпореждайки се на професори по медицина (видео)

Премиерът Борисов оздравя и се впусна в любимото си занимание – обиколка с джипка по магистрали.

Защо обаче взе със себе си министърът на здравеопазването и директорът на “Пирогов” във време, в което здравната ни система изнемогва и нямат ли те по-важна работа в този момент? Премиерът ще ви отговори във видеото с лозунг любим на нацистите в концлагерите.

Репликите предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи. Изразът “работата носи свобода” звучи като точен превод на надписа Arbeit macht frei, който стои на входа на концентрационните лагери, където по време на Втората световна война нацистите са убивали в газови камери евреи от цяла Европа.

Свободна Европа изпрати въпроси до Правителствената информационна служба дали Борисов знае откъде е този израз и какво точно е искал да каже. Според отговора, премиерът знае къде пише Arbeit macht frei, но с изказването си е потвърдил своята позиция, че „локдаун не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката и трябва да се действа разумно в настоящия момент”.

“Благодарение на лекарите я построихме тая магистрала”, казва Борисов на Ангелов и Балтов, когато джипката се качва на новата отсечка на магистрала “Европа”.

“Успяхте така да работите в пандемията, че нищо да не спира. Всичко да се случва”, казва премиерът на лекарите в колата.

По-късно по време на обиколката Борисов казва:

“Много разчитам на лекарите. Човек по човек (да лекуват). Който е здрав, да ходи да работи. Работата носи свобода. Работата носи удоволствие. Работата носи живот. Взима заплата, храни се месечно. Не се плаши”, казва Борисов.

Изразът “работата носи свобода” веднага привлече вниманието на потребителите в социалните мрежи. Изречението Arbeit macht frei е поставяно над входовете на по-голяма част концентрационните лагери по време на нацисткия режим. Изключение прави лагерът “Бухенвалд”. Лозунгът все още може да бъде видян на няколко места, включително на входа на Аушвиц. Надписът там е изкован, а впоследствие и монтиран от лагерниците. В него се съдържа обърнато наобратно „B“, което се интерпретира като акт на неподчинение от затворниците.

На въпрос на Свободна Европа дали премиерът знае къде е поставен изразът “Работата освобождава” от Правителствената информационна служба отговориха с лаконичното: “Да”.

На последващи въпроси защо Борисов използва изречението “Работата носи свобода” и какво иска да каже с него, от пресслужбата на Министерския съвет уточняват, че така представени думите на министър-председателят не са пълни.

“В допълнение Ви предоставяме и точния цитат от изказването на премиера Бойко Борисов”, пише в отговора от Министерския съвет. Ето и цитираните от тях думи:Който е здрав – да отиде да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот.Бойко Борисов

„Здравите да се връщат на работа, защото тук има още един психологически проблем. 16-17 дена лечение и ако го удариш още един път с карантина, още един път му забраниш да излиза, на него ще започне да му става месец, месец и нещо. Хем не е работил, хем физически и психически се е мъчил как да се справи и като не може да излезе да диша въздух, да си върши работата, тогава ще загубим хората. Много деликатно и много разчитам на докторите. Човек по човек. Който е здрав – да отиде да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот – взима заплати, храни семейство. Не се плаши“.

Пресслужбата на правителството припомни, че премиерът Бойко Борисов многократно е заявявал позицията си по отношение на ситуацията с COVID-19:

“Според премиера т.нар. „локдаун“ не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката и трябва да се действа разумно в настоящия момент. Могат да бъдат дадени редица примери в Европа на държави, които са въвели по-строги ограничителни мерки отколкото България и въпреки това са с по-високи показатели за заболеваемост – Чехия, Люксембург, Словения, Белгия, Румъния, Франция и др. Видно от днешното му изказване, министър-председателят за пореден път потвърждава тази своя позиция като акцентира върху карантинирането, което е сериозно изпитание за психиката на хората, и върху значението на това здравите в своето ежедневие да имат възможност да ходят на работа”, завършва отговорът на Правителствената информационна служба.

Борисов употреби фраза от концлагерите разпореждайки се на професори по медицина (видео)

Премиерът Борисов оздравя и се впусна в любимото си занимание - обиколка с джипка по магистрали. Защо обаче взе със себе си министърът на здравеопазването и директорът на "Пирогов" във време, в което здравната ни система изнемогва и нямат ли те по-важна работа в този момент?

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини