Болницата в Кърджали няма да поставя фургон за бързи тестове, създала е организация още през май т.г.

    Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски" няма да разполага на входа си фургон за бързи тестове в съответствие със заповедтта на здравния министър.Ще припомним,че по настояване на премиера Бойко Борисов трабвя да се разкрият пунктове пред всяко голямо здравно заведение.Разполагането на фургон не се налага,защото болницата е създала организация и има пункт от май т.г.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Пресцентъра на здравното заведение

     Бързи тестове се правят в микробиологичната  лаборатория само по искане на лекар /удостоверено писмено/ срещу сумата от 25 лв.,заплатена в регистратурата на болницата. Няма интерес към бързите тестове – нито за антигени , нито за антитела,защото трябва да се потвърдят с PCR .Това сподели специалиста по връзки с обществеността Надя Зидарова.

    От пресцентъра подчертават,че на този етап фургон за преглед и престой за пациенти не се налага. Непосредствено до вътрешния двор на лечебното заведение са оборудвани две самостоятелни стаи с по три легла и всичко необходимо за първоначален преглед, консултация и кратковременен престой. Достъпът до тези стаи е през самостоятелен вход откъм двора, където гражданите се довеждат с линейки или чрез собствен превоз. Обслужват се от екипа на мултипрофилното спешно отделение на болницата. При необходимост от болнично лечение, пациентът се насочва и настанява в съответното отделение.

    Болницата  разполага  с  павилион  за  вземане на проби  в  двора на лечебното заведение  още от  11 май 2020 година.

    Със Заповед № РД-01-284/29.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, гр. Кърджали е определена като лечебно заведение за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимерна верижна реакция за доказване на COVI-19“. Стационарен павилион, извън сградата е преустроен в пункт за пробонабиране на външни лица за болницата за РCR тестове за COVID-19. Пунктът е започнал работа на 11 май 2020 година.

     

     Пациенти, постъпили в лечебното заведение за изясняване на клиничното състояние /за потвърждаване или отхвърляне на коронавирусна инфекция,както и за хоспитализация по повод COVID-19/ се изследват с PCR тест в микробиологичната лаборатория, според утвърдения план на болницата за работа в условия на пандемия от COVID-19 за осигуряване на непрекъснатост на лечебния процес. Изследването е безплатно за пациента.Назначава се след консултация от лекар инфекционист или пулмолог,посочва Надя Зидарова.

    Микробиологичната лаборатория при МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” АД гр. Кърджали е сключила договор с НЗОК за изследване на здравно осигурени лица за COVID-19, като заплащането се поема от здравната каса.

     Изграден е пункт за пробонабиране – срещу Инфекциозно отделение, в който всички желаещи могат да се изследват за COVID-19 срещу заплащане от 90лв.

    Средно в лабораторията  се правят между 70-80 теста дневно.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини