9 °C

Болницата в Кърджали няма да поставя фургон за бързи тестове, създала е организация още през май т.г.

  Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски" няма да разполага на входа си фургон за бързи тестове в съответствие със заповедтта на здравния министър.Ще припомним,че по настояване на премиера Бойко Борисов трабвя да се разкрият пунктове пред всяко голямо здравно заведение.Разполагането на фургон не се налага,защото болницата е създала организация и има пункт от май т.г.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Пресцентъра на здравното заведение

   Бързи тестове се правят в микробиологичната  лаборатория само по искане на лекар /удостоверено писмено/ срещу сумата от 25 лв.,заплатена в регистратурата на болницата. Няма интерес към бързите тестове – нито за антигени , нито за антитела,защото трябва да се потвърдят с PCR .Това сподели специалиста по връзки с обществеността Надя Зидарова.

  От пресцентъра подчертават,че на този етап фургон за преглед и престой за пациенти не се налага. Непосредствено до вътрешния двор на лечебното заведение са оборудвани две самостоятелни стаи с по три легла и всичко необходимо за първоначален преглед, консултация и кратковременен престой. Достъпът до тези стаи е през самостоятелен вход откъм двора, където гражданите се довеждат с линейки или чрез собствен превоз. Обслужват се от екипа на мултипрофилното спешно отделение на болницата. При необходимост от болнично лечение, пациентът се насочва и настанява в съответното отделение.

  Болницата  разполага  с  павилион  за  вземане на проби  в  двора на лечебното заведение  още от  11 май 2020 година.

  Със Заповед № РД-01-284/29.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, гр. Кърджали е определена като лечебно заведение за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимерна верижна реакция за доказване на COVI-19“. Стационарен павилион, извън сградата е преустроен в пункт за пробонабиране на външни лица за болницата за РCR тестове за COVID-19. Пунктът е започнал работа на 11 май 2020 година.

   

   Пациенти, постъпили в лечебното заведение за изясняване на клиничното състояние /за потвърждаване или отхвърляне на коронавирусна инфекция,както и за хоспитализация по повод COVID-19/ се изследват с PCR тест в микробиологичната лаборатория, според утвърдения план на болницата за работа в условия на пандемия от COVID-19 за осигуряване на непрекъснатост на лечебния процес. Изследването е безплатно за пациента.Назначава се след консултация от лекар инфекционист или пулмолог,посочва Надя Зидарова.

  Микробиологичната лаборатория при МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” АД гр. Кърджали е сключила договор с НЗОК за изследване на здравно осигурени лица за COVID-19, като заплащането се поема от здравната каса.

   Изграден е пункт за пробонабиране – срещу Инфекциозно отделение, в който всички желаещи могат да се изследват за COVID-19 срещу заплащане от 90лв.

  Средно в лабораторията  се правят между 70-80 теста дневно.

  Кърджали бг вести

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини