Левски основава революционен комитет в Хасково по покана на първия кмет Михаил Минчев

Изображение 1 от 2

    Историята на първия кмет на Хасково разказва поредицата "Будителите на Хасково", инициирана от община Хасково и Регионалния исторически музей в Хасково. Кампанията е по повод Деня на народните будители -1 ноември. В нея има исторически разкази за именитите хасковци, посветили се на родния край и неговото благоденствие.

    Михаил х. Иванов Минчев е роден през 1853 в Хасково. Той е шестото дете в семейството на търговеца чорбаджи Иванчо Минчев и съпругата му Кириаки и по-голям брат на Г. Минчев. Михаил завършва хасковското училище, а след това учи в авторитетния Роберт колеж в Истанбул. Младежът започва да се занимава с търговия, а скоро са му доверени и търговските дела на баща му в чужбина. Едновременно с това Михаил се включва активно в революционното движение.

    По негова покана Апостола на свободата Васил Левски пристига през 1873 г. в Хасково, за да основе местен революционен комитет. Михаил Минчев е активен участник в това дело и става касиер на хасковския комитет. През 1876 г. и той, както останалите членове на хасковския революционен комитет, е заловен от турските власти и осъден по така нареченото дело „Хасковското покушение”. Присъдата му е вечно заточение в Диарбекир. Много скоро обаче Михаил успява да избяга и още същата 1876 г. отива в Русия. Там става доброволец в Освободителната война като преводач и разузнавач. След Освобождението той е избран за първия хасковски кмет. Женен е за Елисавета Джангозова и отглеждат четири деца. Умира през 1891 г.

    Днес неговото име носи една от централните градски улици в Хасково, а в сградата на общинската администрация е оформен паметен кът с бюст на първия хасковски кмет Михаил Минчев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      20
      2020
      15 -4
      09:44, 30 окт 2020
      Какви родолюбци сме имали!!!Браво на музея в Хасково за инициативата!Нека да се знае и помни!
      • Го
        Горския
        5 -6
        12:24, 30 окт 2020
        Свети Васил от Карлово ,
        дето кардинал Ники Ролекса го обяви за терорист
        понеже е мразел мутрите и бейовете ,
        е писал в Тефтерчето
        „Оръжие, оръжие и пак оръжие. “
        ...
        Демек , За да застреляш мутра или бей не ти трябват много приказки и демонстрации , а пищов
      • Хр
        Христо
        2 -3
        21:53, 30 окт 2020
        Горски...тея седерастки, да не кажа п***раски изпълнения ходи се гръмни. Левски е символ, но не е светец. Всички българи го почитаме...
        а ти? Ти си идиот..
    • 2
      20
      2020
      9 -5
      09:46, 30 окт 2020
      Какви родолюбци сме имали само!!!Браво на музея в Хасково за инициативата!
      Нека да се знае и помни!
    • 3
      Ня
      Нямам име
      4 0
      11:36, 30 окт 2020
      Отново объркахте историята. Левски е заловен на 26 декември 1872г. късно вечерта в ханчето на с. Къкрина. Отведен в Търново, а след това в София и изправен пред извънреден имперски съд. Осъден на смърт и обесен на 18 февруари 1873г. Обяснете как е могъл да пристигне в Хасково за основаване на комитет през 1873г.
      • Ян
        Янко Митев
        2 0
        12:31, 30 окт 2020
        Не компютри а компоти. Още като прочетох , че е роден през 1853 г ми стана ясно, че има нещо сбъркано. Левски едва ли ще се ангажира с вчерашни 15 г хлапаци да прави комитети.
      • Ето малко повече за Левски в Хасково
        .....
        Но в Кауньдере всички със смарфончета и на никой от тях няма Гугъл

        http://haskovo-online.com/content/view/22/4/lang,bg/
    • 4
      Ку
      Кунчев
      3 -1
      17:29, 30 окт 2020
      Що за глупости. Левски основа комитет в Хасково със съдействието на Петър Берковски. Двамата се познават от Легията в Белград.
    Последни новини