7000 военни пазят храмовете във Франция на Вси светии

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че след убийствата в църквата в Ница броят на военните, изпълняващи задължения по вътрешната борба с тероризма, ще бъде увеличен повече от два пъти и ще нарасне от 3000 на 7000, предаде ДПА.

"По този начин ще можем да предпазим всички храмове, особено църквите, така, че празникът на Вси светии (1 ноември) да може да премине при подходящите условия", каза Макрон след разговор с официални лица и представители на полицията.

Макрон обеща "подкрепата на цялата нация за католиците във Франция и на други места".

"Доста ясно се вижда, че Франция е тази, която е атакувана", каза той и спомена в тази връзка други арести, извършени през деня, както и нападение срещу френското консулство в Джеда, Саудитска Арабия, при което е ранен охранител.

Макрон увери, че Франция няма да се откаже от своите ценности, особено от "свободата да вярваш или да не вярваш", предаде Франс прес. "Ние сме атакувани заради нашите ценности", заяви президентът, който осъди "ислямисткото терористично нападение" в църквата в Ница, при което бяха убити трима души.

Според източници, близки до разследването, извършителят на кървавото нападение е 21-годишен тунизиец, Брахим Аусауи. Мигрантът пристигнал на италианския остров Лампедуза в края на септември и се установил във Франция в началото на октомври.

Часове след клането в Ница, в град Лион, централна Франция, беше задържан 26-годишен афганистанец в традиционно облекло, който ходел по улицата с 30-сантиметров нож. Според полицията, която определи като "сериозен" този инцидент, мъжът се готвел да премине към действие.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    и простите франсета вместо да си търсят свободата -ще се радват. хитър ход .нека не забравяме кой е макрон и откъде идва
Последни новини