Варна си купила златни тоалетни по 12 хил. евро кв. м

Следвайки примера на столичната община, администрацията на варненския кмет Иван Портних също е обзавела Приморския парк на града с три "златни" автоматични и самопочистващи се тоалетни на обща стойност 343 хил. лв, съобщи "Дневник". Електронното издание е направило свое проучване по темата, изисквайки достъп до обществена информация.

При положение че всяка от тоалетните заема около 5 кв.м, това означава, че доставката и монтажът им са излезли по около 12 хил. евро кв.м. В момента най-луксозните жилища във Варна се продават на цени около 3.5 хил. евро квадратния метър "до ключ".

Трите тоалетни са изградени по проекта "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна" на стойност 34.4 млн. лв. Над 25.2 млн. лв. от тях са от безвъзмездно финансиране по програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. на Европейския съюз. С тях са доставени един единичен и друг - двоен модул, които са монтирани в различни части на Морската градина. Въпреки че според общинската документация тоалетните са били въведени в експлоатация още в края на октомври м.г., две от тях заработиха едва преди месец. Третата не работи и в момента, а от местната администрация упорито отказват информация за причините.

Както в София, така и във Варна съоръженията са доставени от компанията "Екотой". Според отговорите на въпроси, изпратени до местната администрация в морската столица, единичната автоматична и самопочистваща се тоалетна струва 121 560 лв. с ДДС, а двойната 221 220 лв. с ДДС. Така общата им цена става близо 343 хил. лв.

Трите тоалетни, монтирани във Варна, са напълно идентични с тези пред НДК и в градинката пред "Кристал" в столицата. Според гражданското сдружение "Спаси София" всяка от тях заема площ от около 5 кв.м. Това означава, че заедно с цената за монтажа един кв.м от варненските тоалетни излиза около 23 хил. лв. или около 12 хил. евро.

Вероятно заради високата технологичност на новите тоалетни монтирането им във Варна е наложило промени в правилника за дейността на общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване". Това става ясно от параграф с любопитно съдържание в докладна записка на кмета на града Иван Портних. Тя е внесена за разглеждане от последната сесия на общинския съвет. С въпросния текст звеното на местната администрация получава задачата "да упражнява текущия контрол върху организацията на работата, управлението и изпълнението на дейностите, свързани с управление и стопанисване на самопочистващите се автоматични тоалетни, разположени в Морска градина - гр. Варна".

Още по-любопитни са мотивите за предложението на кмета на Варна. Ето какво е записано в тях:

"Чрез приемането и прилагането на направените предложения ще се допринесе за повишаване качеството на живот, комфорта и уюта на посетителите на Морската градина, така също паркът ще се превърне в още по-приятно място за разходка, отдих и спорт. Събраните постъпления от ползването на услугата ще бъде в приход на бюджета на Община Варна", пише Дневник.

Изданието посочва и че използването на автоматични самопочистващи се тоалетни отдавна не е новост за големите градове в Европа. Според специализирания блог Franciliensdemain само преди осем години в Париж е имало близо 400 подобни съоръжения. За тях кметството на френската столица е похарчило 11.3 млн. евро. Това прави по около 30 хил. евро за една тоалетна.

Подобни съоръжения през 2018 г. са били поставени и в Тулуза. За да осигури "комфорт и уют" на гражданите, местният бюджет е платил единствено разходите за монтаж. Всички тоалетни са били доставени от голяма рекламна компания, която е поела и поддръжката им.

По същата схема преди година автоматични самопочистващи се тоалетни са били поставени и в Белград. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини