Затварят нощните заведения в цялата страна, гимназиите - на дистанционно обучение

Нощните заведения, дискотеки, барове и пиано барове се затварят на национално ниво с нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Също с нея висшите учебни заведения, както и учениците от гимназиален етап минават на дистанционно обучение.

Спортните мероприятия ще се провеждат без публика.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 човека, при спазване на дистанция от 1,5 м. и задължително носене на защитни маски за лице.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска по отношение на международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. 

Заповедта дефинира критериите за прекратяване на приема и плановите операции в болничните заведения. 

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Ви
    видимите резултати
    32 -25
    19:17, 27 окт 2020
    Пълен провал на Шайката.
    • Хр
      Христо
      42 -36
      19:49, 27 окт 2020
      тази мярка е напълно навреме. Все пак, не може дебили като теб да определят политиката на държавата....оставиха ви малко и нещата почнаха да стават критични.
      Трябва закон за лоботомия на малоумници като теб.
    • 36
      3663
      10 -11
      00:14, 28 окт 2020
      Доц. Атанас Мангъров, началник на Детското отделение на Инфекциозната болница в София, не е влизал в COVID-сектора на лечебното заведение и не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров“. Това се посочва в отговор от Инфекциозната болница на въпроси на Скенер.нюз.
  • 2
    Бе
    Бесен
    36 -42
    19:56, 27 окт 2020
    Докога ще ги търпим тези изроди? Вече открито се г... Виж коментара
    • Il
      Illinois
      23 -14
      21:29, 27 окт 2020
      Докато не преодолеете мързела си и не се вдигнете да ги изметете.
    • Съ
      Съвет
      12 -13
      23:36, 27 окт 2020
      Не ги търпете. Умирайте. И без това безмозъчните станахте много напоследък.
  • 3
    Не
    не
    32 -17
    20:04, 27 окт 2020
    Ами хора умират от тази болест! Учители умират от тази болест. Само не знам как делят едните ученици от другите, и едните учители от другите! Как решиха кои са по застрашени и кои няма да ги хване вируса. Това вече е гавра! В малоумна държава - малоумно разделение!
    • До
      До не
      21 -5
      23:38, 27 окт 2020
      Не може само да ядете. Трябва и да мислите. Защото малките ученици не могат да са сами и родителите им трябва да спрат работа. А големите които имат и повече контакти могат да учат от домовете си а родителите да работят. Още обяснения искаш ли или и това е трудно да го смелиш.
  • 4
    Ив
    Иво
    29 -5
    20:23, 27 окт 2020
    Важното е цццигганска музика да има! Строи си без контролно, и всичко ни дават! И от чужбина ни пращат и вие давате бугари! Ние сме си екстра... "Само си береме и прибираме!" Пролет, лято, есен, зима, за маннгаала крадене и далавера има.... Прай си къща, кръщават му улица..тормози денонощно с дандания... Култура... Множат се като въшки, а не могат да говорят даже!! Е как да ги имаме за хора тези паразити, като дори белег за еволюиране нямат
    !?
  • 5
    Въ
    Въх
    13 -7
    20:47, 27 окт 2020
    Е сега какви катаклизми ще настанат в едно училище в града - страшна работа! Хиперактивната му директорка ще иска първа да запише точка - ще падат глави, ама само на будали!
  • 6
    Ид
    ИДВАМ ЗА ВАС
    22 -5
    20:53, 27 окт 2020
    Така и така спират пак живота на хората ,да спрът и институциите които изискват задължителните плащания - като банки ,Енерго дружества и ВИК. Без право на правен тормоз върху длъжниците, в момент и след това на тази измислица .
  • 7
    Мл
    Младок
    21 -19
    21:36, 27 окт 2020
    Абсолютна точна и правилна мярка!
    В целият свят университетите и училища се адаптират към обстановката,големите компании агитират за home office,опитват се да регулират икономиките въпреки загубите,обществата подкрепят мерките/знам че ще се аргументирате с протестите,но голяма част от тях са пропаганда и са малобройни,и естествено винаги в едно общество има една популация с крайни и абсурдни теории/.Съжалявам,че ще ви разочаровам,но на никого не му пука за вас.Нито Гейтс,нито Рептилите,нито вируса ви избира по интелект.Лошото е,че с празните си кратуни и липсата на интелект допринесохте тези мерки въобще да се осъществяват.Сложете маска,пазете дисциплина,мийте си ръцете редовно/знам че не го правихте и преди/ и пазете близките си.Орки нещастни.
    • X
      X
      11 -9
      00:17, 28 окт 2020
      Младок, ти си с промит мозък.
    • До
      До Младок
      5 -6
      09:38, 28 окт 2020
      Младок ти си бездетен озлобен човек. Затова така говориш. *** ** **** *** ** ** ** ***** *******. Античовек си ти!
    • Ко
      Коцето
      1 -1
      16:19, 28 окт 2020
      Всички кръчми-полеви COVID болници, келнери и бармани COVID -болногледачи.
  • 8
    Dz
    Dzakardo
    10 -6
    22:46, 27 окт 2020
    Мишоци не рискувайте да излизате от вкъщи, на вашите рецесивни гени в хомозиготно състояние и доминантни алели разчита баце!
    • Го
      Годеч
      9 -4
      00:53, 28 окт 2020
      ********** ******** Бойко приключи.
  • 9
    Да
    Дама Пика
    7 -3
    09:47, 28 окт 2020
    Още през лятото, форумец информира, че в РЗИ са получили указания около 1 ноември да затварят училищата заради коронабесието.
    Надеждата е Тръмп да победи на 3 ноември и да обяви официално, че Коронавирус е измама.
Последни новини