Председателят на Районен съд – Кърджали Здравка Запрянова участва в обмяна на опит в град Билефелд, Германия

Председателят на Районен съд – Кърджали Здравка Запряноваучаства в обмяна на опит вОкръжния съд в германския град Билефелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия. В продължение на четири дни – от 13 до 16 октомври 2020 г., като гост на административния ръководител и главен съдия на институцията г-н Петерман, тя се запозна с организацията и работата на съда, прокуратурата и митническата служба в град Билефелд.

По време на съвместните срещи се обсъждаха въпроси и предизвикателства, стоящи пред местното и европейското правораздаването в двете страни. Председателят на германската институция представи съдебната организация в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, административните задачи пред Окръжния съд в града, структурата на персонала, набирането и обучението на служители и съдии, бюджетни въпроси. Обсъдени бяха приликите и разликите в избора на административни ръководители на съдилищата в двете страни, осъществяването на контрол над работата на служители и магистрати, работата в пандемични условия в световен мащаб и мерките срещу COVID-19.

Съдия Запрянова присъства на открито заседание на наказателно дело и се запозна с програмата за здравни и безопасни условия на труд, както и с инициативите за електронно правосъдие в германския съд.

Срещата в прокуратурата в Билефелд прерасна от опознавателна в работна, заради интереса на германските прокурори към конкретни казуси и въпроси, свързани с разследване срещу български граждани. Обсъждаха се теми като финансови измами, измами с криптовалута, канали на контрабанда, търговски разследвания.

Това е първото посещение на председателя на Районен съд – Кърджали в Германия за обмяна на опит и втората подобна инициатива на съдебната институция. През юни 2019 година магистрати от Кърджалибяха при колегите си от Апелативния съд в Комотини, за да се запознаят с тяхната работа, проблемите, задачите и предизвикателствата пред гръцката съдебна система. За посещението си в град Билефелд,  Германия, председателят на Районен съд – Кърджали Здравка Запрянова е одобрена след кандидатстване за краткосрочен обмен на административни ръководители в рамките на програмата по обмен за 2020 г. на Европейската мрежа за съдебно обучение. Съдът в Билефелд участва от години в европейската програма за обмен на магистрати, негови представители са посещавали последно Италия, Франция, Китай.

Това съобщиха от Пресслужбата на Окръжен съд-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини