Тридесет години по-късно:Пламен Даракчиев се завърна в Кърджали с книга за неосъществения преход

Изображение 1 от 3

    Тридесет години след като напусна Кърджали, увлечен във вихъра на демократичните промени дисидентът Пламен Даракчиев се завърна в Кърджали с желанието отново да буди кърджалийци за демокрация. Той представи сред приятели и съмишленици новата си книга „ДНК на прехода”. Книга събрала впечатления,преки наблюдения, съхранила емоциите от разочарованията.

      С присъщата си скромност Пламен Даракчиев не говори за своя принос в опитите да се разруши тоталитарната система и да се изгради демократично гражданско общество. В същност сподели чистосърдечно, че и той е проявил нерешителност в ключови моменти.

     Тридесет години след началото на прехода и 29 години след гладната стачка на депутатите от СДС срещу прокарваната Конституция, Даракчиев е отново сред протестиращите .И сега той е сред първите в палатковите лагери, където хората искат промяна и истинска демокрация и правов ред.

     Затова и при представянето на книгата се говореше повече за настоящето отколкото за миналото. С болка Даракчиев подчерта, че демократичномислещите хора в България са спечелили битката за Европейския съюз, но са загубили битката за България. Днес хората са на улиците , защото няма правосъдие; парламент, съдебна власт и правителство са едно и също, подчерта Даракчиев. Вместо институциите да произвеждат стабилност и жизнен стандарт те крепят имитация на държава. Това е нежелана държава,отбеляза в експозето си дисидента. Той бе категоричен, че и днес е жив член 1 от Живковата конституция, даващ на управляващата партия властта „Три в едно”. Той изрази убеждението, че легендата „Борисов” се е сринала в очите на Европа в резултат на протестите и можем да очакваме промени. Основание за това дава  и включването на младите хора в демонстрациите.

     Книгата „ДНК на прехода” бе представена от известния български журналист и ръководител на „Антикорупционния фонд” Бойко Станкушев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини