15 °C

Ардинец притежава най-богатата колекция с книги за Ататюрк в България

  Може би най-богатата колекция в България от книги, посветени на живота и делото на Мустафа Кемал Ататюрк се намира в една лична библиотека в Ардино. Събрана е от  Селяхидин Карабашев – един от двигателите  на културния живот в Ардино. Жителят на малкия родопски град колекционира изследвания за „Бащата на турците“ още от времето на социализма. В момента той притежава 42 тома в своята библиотека и не престава да издирва още книги за тази забележителна личност.

   Първите издания, които придобива са книгите на Парашкев Парушев. Едната е биографична, а другата - с избрани речи и изказвания на Ататюрк. И една научна: „Идеологията на Мустафа Кемал Ататюрк” от Халил Реджебов, издание на Българската академия на науките от 1983 г.

    Началото на колекцията обаче се поставя през деветдесетте години на миналия  век.

   Един ден той среща в Кърджали почитателя на Ататюрк инж. Петър Атанасов, специалист по топлотехника. Инж. Атанасов работи върху биография на Мустафа Кемал. Предоставя ръкописа си на Селяхидин Карабашев за мнение и консултация като филолог. Ардинецът му предава своите бележки. За благодарност авторът вписва името му в готовото издание като коректор наред с името на Георги Талев.

    Следващата стъпка е гостуване в училището, където работи, на негова бивша ученичка Нериман Юзеир – живееща вече в Истанбул. Той й подарява екземпляр от книгата за Ататюрк на инж. Атанасов. Връщайки се в Истанбул, Нериман се замисля как може да върне жеста на своя учител. Точно тогава /2000 г./ излиза от печат на турски език  биография на Мустафа Кемал, чийто автор е английският изследовател Ендрю Манго. Роденият в Истанбул историк-ориенталист, е посветил 5 години от живота си на това изследване. Истанбулският вестник „Ново Хилядолетие” (YENİ BİNYIL)  предоставя на читателите си екземпляри от книгата  на Ендрю Манго за Ататюрк срещу 49 талона, събрани от закупени броеве на вестника в продължение на 49 дни. Нериман събира необходимите талони и отива в редакцията. Но там талоните, които е събрала, купувайки си вестника всеки ден, излизат с един по-малко, 48 вместо 49. Съжаляваме – казват й служителите. Тогава тя с тъга в очите им споделя, че е искала да подари тази книга на своя учител по литература от България. Този детайл е „смекчил” редакцията и Нериман е получила книгата. С посвещение към своя учител изпратила ценното издание в България.

  Този любезен акт на взаимно внимание между учител и ученик навежда Селяхидин Карабашев към идеята за създаване на колекция от книги за Ататюрк, който според него се извисява над много други лидери и държавници през последните сто години. Много от тях са познали не само триумфа, но и падението, а Ататюрк продължава да стои на висотата на своето историческо дело – борбата му за „раждането на нова Турция“ по думите на проф. Ахмед Садулов.

    Много ценен екземпляр в колекцията му е биографията на Ататюрк от друг британец – Патрик Кинрос. Карабашев се сдобива с него през 2001 г., когато посещава Бурса и се среща с бивша съученичка от гимназията в Ардино, вече професор в Медицинския факултет на Университета „Улудаг“. Сафие Мюмюнова е единствената випускничка на ардинската гимназия, завършила средното си образование със златен медал на Министерството на образованието. Познавайки интересите на  Селяхидин, проф. Сафие Хелваджъ на раздяла му връчва значителна сума да си купи книги от Бурсенските и Истанбулски „сахафи” /книжари/. Сред закупените е и биографията на Ататюрк от Патрик Кинрос, виден британски изследовател, специалист по история на Османската империя и на Турция.

    Започват диренията по реални и онлайн антикварни книжарници. Всяка нова книга има своя история на придобиване, някои са с автографи от самите автори /Иван Влайков, проф. Людмил Спасов и др./.

  Така под номер 41 в колекцията му попада една от най-старите биографии на Ататюрк, издадени на български език – на английския военен, дипломат и писател Харолд Армстронг. Той е първият чуждестранен биограф още приживе на Ататюрк. На български език книгата му за Ататюрк „МУСТАФА КЕМАЛЪ” е преведена от оригинала от Юлий Геновъ /с правописа преди 1946 г./ и издадена в София през 1943 г. от издателство „М. Г. Смрикаровъ” в поредицата Библиотека „Безсмъртни образи”. Тази библиографска ценност колекционерът открива във Варненска интернет антикварна книжарница.

  Любопитен детайл: най-обемистата книга „гигант“ в личната библиотека на Карабашев отново е част от неговата колекция за големия държавник, който през целия си живот е ратувал за братски отношения между Турция и България – „МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК И ТУРСКО-БЪЛГАРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ В ДОКУМЕНТИ (1913-1938). Уникалното двуезично издание е подготвено от Държавните архиви на България и Турция и е отпечатано в Анкара през 2002 г. Тежи 4 кг. и е с размери 35/23/8 см. Книгата му е подарена от бившия директор на Държавен архив – Кърджали  Вълчо Златилов.

    Последното издание, което попада не „случайно“ в колекцията на Карабашев и става повод за този текст, е „НАРЪЧНИК ПО АТАТЮРКСКА МИСЪЛ”. Публикувано е през 2001 г. в Анкара, дело на Изследователския център „Ататюрк”. Книгата е  на български език и съдържа статии на видни турски учени, изучаващи живота и делото на Мустафа Кемал. Тази ценна книга е дар от Несрин Сипахи Къратлъ, която издирва изданието повече от 6 месеца. Благодарение на нея в момента в нашата страна има 22 екземпляра от книгата.

  В голямата си лична библиотека Карабашев притежава почти цялата поредица „Световна класика” на изд. „Народна Култура”,  богати колекции от книги за и от Назъм Хикмет и родения в Ардино Сабахаттин Али, както и събрани съчинения на български, турски и руски класици в оригинал.

                                                                     Георги КУЛОВ

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Къ
   Кърджалиец
   3 0
   09:02, 20 окт 2020
   Истинска гордост си уважаеми Карабашев! Няма равен, качество, качество и пак качество си ТИ! Братски ти стискам ръцете, поздравления!

  Хороскоп за 27.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
  27 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
  27 фев 2021
  Последни новини